onsdag, juli 24, 2024
Hytte til leie
HjemSportSverige søker om OL 2030: – Ville betydd sjukt mye

Sverige søker om OL 2030: – Ville betydd sjukt mye

Sverige søker om OL 2030: – Ville betydd sjukt mye


Sverige har besluttet å gå videre med sine planer om å arrangere OL 2030. 

Sverige begynte å utrede mulighetene for å arrangere OL 2030 i februar. Nå er konklusjonen klar: De går videre med søknaden om å få OL og Paralympics til Sverige om sju år.

– Vi er klare sier leder i Sveriges olympiske komité Hans von Uthmann. 

Det er Sveriges olympiske komité, Riksidrottsförbundet og Sveriges paralympiske komité som står bak forstudien som ble presentert under en pressekonferanse i Stockholm denne uka. 

– Vi har gjort en omfattende utredning, og funnet at vi har de grunnleggende forutsetningene for å kunne levere bærekraftige, demokratiske og kostnadseffektive vinterleker. Vi ser at vi sammen har mulighet, kunnskap og vilje. I neste fase skal vi gå enda dypere inn i detaljene, sier von Uthmann. 

Utøverne jubler
Forstudien viser at sju av ti svensker er positive til et OL i Sverige i 2030. De svenske utøverne jubler over vedtaket. 

William Poromaa er av dem. 

– Å få gå OL på hjemmebane ville betydd sjukt mye, sier Poromaa til SVT.

Han OL-debuterte under vinterlekene i Beijing i 2022. 22-åringen tok bronse på femmila under VM i Planica i vinter, og vil være 29 år i 2030 når OL eventuelt blir arrangert på hjemmebane i Sverige. 

– Det hadde vært vidunderlig. VM 2027 har vi. Å muligens få OL i 2030 ville vært veldig, veldig stort. Forhåpentligvis vil mange i hele Sverige få glede av det. Et OL på hjemmebane, det er ikke mange som får oppleve det. Det hadde vært utrolig stort, og noe jeg håper jeg får være med på, sier Poromaa.

Har du tenkt på hvordan det ville være å ta en OL-medalje på hjemmebane? 
– Klart tankene er der, og i 2030 er jeg forhåpentligvis på høyden av min karriere. Å få gjøre det på hjemmebane ville betydd sjukt mye, og det har jeg i bakhodet allerede nå. 

Det samme sier skiskytteren Elvira Öberg. 24-åringen tok med seg tre medaljer fra OL 2022 i Beijing: gull på stafetten og to individuelle sølv. 

– Det hadde vært drøm som gikk i oppfyllelse om man fikk gå OL på hjemmebane. Jeg fyller 31 det året, så det er absolutt realistisk at jeg fortsatt konkurrerer da, så det hadde vært en utrolig heftig opplevelse. Det er ikke mange forunt å få gå OL på hjemmebane, sier Öberg.

Saken fortsetter under

William Poromaa gråt av glede over bronsemedaljen fra femmila i VM i Planica: – Å få gå OL på hjemmebane ville betydd sjukt mye.

Innleder prosessen med IOC
Nå skal svenskene starte dialogen med den internasjonale olympiske komité (IOC) om den endelige søknaden. 

Det endelige vedtaket om hvem som skal arrangere vinterlekene i 2030 blir klart senest innen åpningen av OL i Paris 26. juli neste år. 

Så mye koster et OL
Sverige har ikke satt noe eksakt budsjett for et eventuelt OL, men skriver følgende:

«De økonomiske utregningene for 2030 har utgått ut fra det budsjettet som er lagt fram for OL i 2026, og som ble godkjent av IOC i 2019, men er oppdatert med de nye forutsetningene som gjelder. Budsjettet for 2026 skulle da ligge på 16.5 milliarder (svenske kroner) når vi tar hensyn til inflasjonen. Det er helt i tråd med Milano Cortina (2026) som har låst sitt budsjett på 17 milliarder med en inntekt fra IOC på cirka ti milliarder.»

Bærekraft og gjenbruk er et viktig argument i svenskenes søknad. Ifølge planen som er presentert, skal det ikke bygges noen nye anlegg for et eventuelt OL og Paralympics i 2030. 

Planen er å legge arrangementet til Stockholmsregionen, men Östersund og Åre er også tiltenkt å arrangere flere øvelser. 

Elvira Öberg tok med seg tre medaljer fra OL 2022 i Beijing.
Elvira Öberg tok med seg tre medaljer fra OL 2022 i Beijing.


Kilde: Gå til originalinnlegg

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Leie hytte på Sjusjøen
Felleski barn

Most Popular

Recent Comments