lørdag, mai 18, 2024
Hytte til leie
HjemHyttenyttNy lov forplikter kommuner og hytteeiere: Nå må du kildesortere

Ny lov forplikter kommuner og hytteeiere: Nå må du kildesortere


1. januar 2023 kom en ny lov som sier at alle kommuner er pålagt å sikre kildesortering for alle – også på hytta! Nå kan vi lage oss et kildesorteringssystem på hyttekjøkkenet, og forvente at kommunen tilrettelegger for at vi har et sted å kaste det sorterte avfallet. I et land med 450 000 hytter, vil dette utgjøre en stor forskjell på kildesorteringsstatistikken.

Sortere gir deg svaret

– Det kan være ulike avfallsløsninger i ulike kommuner. Når du drar på hytta, er ikke systemet nødvendigvis likt som hjemme. Da er det fint å vite at på Sortere.no vil du alltid finne svaret på hvordan du skal sortere i den kommunen du, og hytta di, befinner deg i. Du kan også laste ned Sortere-appen før påsken, så har du sorteringsguiden klar i lomma! sier Sylvelin Aadland, ansvarlig for Sortere, en tjeneste levert av LOOP – stiftelsen for kildesortering og gjenvinning.

– For at det skal bli enklere å kildesortere har vi laget Påskens Sorteringsguide som viser deg ting du ofte sorterer i ferien. Påskeegget, makrell-i-tomat boksene og appelsinskallet – hvordan var det du skulle sortere det igjen? Dette er sorteringsnøtter hele familien kan bryne seg på i påsken, forteller Aadland.

Gode systemer for hytteavfall

I Norge er det hele 40 kommuner som har flere fritidsboliger enn faste boliger, så hytteavfallet vil utgjøre en stor andel av avfallet. I 2035 må alle kommuner sortere ut 70 prosent av både plast- og matavfall. For å nå målet om utsortering trenger vi gode systemer for kildesortering på hytta, slik at det blir en vane å skille appelsinskallet fra ketchupflaska og juicekartongen.

– For at Norge skal nå EUs avfallsmål må hver og en av oss bruke tingene våre lengre og gjøre jobben med å sortere avfallet riktig, enten vi er hjemme, på jobben eller på hytta. Når kommunene legger til rette med gode systemer, blir det også enklere for forbruker å gjøre en god jobb på hjemmebane, sier Stine Helgeland, daglig leder i LOOP – Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning.

Kilde: Gå til original sak

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Leie hytte på Sjusjøen
Felleski barn

Most Popular

Recent Comments