Torbjørn Broks Pettersen har en mannsalder bak seg i Skiforbundet, og er styreleder i Team Elon Innlandet. Der var det i år flere utøvere som fikk tilbud om plass på laget som takket nei. Det samme skjer i andre regionlag. Det er en trend som bekymrer veteranen.
Les også: Henter inn tre VM-aktuelle toppløpere til privatlag
– Jeg har drevet med dette i 30 år. Før var utøverne veldig ivrige til å komme inn på forbundslag på Team Elon-nivået. Men nå opplever vi at flere velger privatlag eller andre satsingsvarianter i stedet. Vi har gitt dem et tilbud, og de står selvfølgelig fritt til å takke nei, sier Torbjørn Broks Pettersen til Langrenn.com.
– Jeg fatter ikke at utøvere takker nei til forbundslag. Disse private satsingslagene kommer og går.
Saken fortsetter under
Hva er grunnen til at de velger å si nei?
– Noen går for alternativer og lag som tilbyr bedre økonomiske betingelser enn vi kan. Og noen er betatt av høydetrening.
Det mener trenerveteranen er et blindspor for disse utøverne.
– Vi mener det er bortkastet tid og penger. Hvorfor skal de drive og bruke tid på å være sporadisk i høyden? Et fullverdig høydeopplegg koster veldig mye penger og ressurser, og man må ha en visjon med hva man skal ha ut av å være i høyden. Da kan det være aktuelt å trene i høyden. Men Trondheim ligger maks 100 meter over havet og OL i 2026 går heller ikke i høyden, så hvis det er de mesterskapene som frister, så ser jeg ikke helt hva de skal til høyden etter, sier Broks Pettersen.
Slik han ser det, er det andre elementer som gir langt større treningsutbytte enn noen døgn i høyden. Derfor prioriterer regionlaget sine ressurser annerledes. Det handler både om oppfølging i hverdagen, fellestreninger og samlingsopplegg.
– Jeg skjønner ikke at disse utøverne ikke er mer interesserte i møte de andre nest beste. Elon-lagene samarbeider på tvers. De kjører flere felles samlinger og samlinger med andre forbundslag, så du får et større treningsmiljø og bedre matching enn hva privatlagene kan tilby, mener Broks Pettersen, og legger til:
– Skiforbundets lag er solid forankret i utviklingstrappa og forbundets treningsfilosofi.
Les også:
Ny trener i Elon Innlandet: – Brenner for å gjøre de nest beste best
Saken fortsetter under
Taktisk å pleie bånd med Skiforbundet
Dessuten stiller Broks Pettersen seg spørrende til hvorfor utøvere ikke ser flere av fordelene med å sikre seg et bein innenfor systemet.
– Jeg fatter ikke hva de så fascinert over at de velger å ikke knytte seg tettere til Skiforbundet med den enorme kompetansen og de ressursene de får tilgang til der, sier Broks Pettersen, og utdyper:
– Har du ambisjoner om å få gå verdenscuprenn, er det antakelig en fordel. All min erfaring tilsier at forbundsløpere foretrekkes i uttak, at det er lettere å ta ut rekruttlandslagsløpere og regionlagsløpere når det står mellom flere med ellers like resultater, antyder Broks Pettersen overfor Langrenn.com.
Se også: Dette er Team Elon Innlandet 2024/25
The post NSF-topp: – Jeg fatter ikke at løpere takker nei til forbundslag appeared first on Langrenn.