onsdag, juli 24, 2024
Hytte til leie
HjemSportNorthug: Verdenscupen er i et høl

Northug: Verdenscupen er i et høl

Northug: Verdenscupen er i et høl


Norsk totaldominans på herresida i verdenscupen, dalende interesse og rekruttering spesielt i de store nasjonene i Mellom-Europa, manglende entusiasme, glisne tribuner og sviktende TV-tall: Petter Northug er bekymret for framtida for verdenscupen i langrenn. 

Northug, som la opp på verdenscupnivå i desember 2018, ser store forskjeller mellom verdenscupen nå sammenliknet med da han gikk. 

– Det var mye større bredde i verdenscupen den gangen, flere nasjoner som var med og var gode, og mye mer trøkk rundt arrangementene. Jeg håper at verdenscupen gjør noen endringer slik at entusiasmen tar seg opp igjen, sier Northug. 

Slik blir verdenscupen i langrenn 2023/24

Saken fortsetter under

Petter Northug vant femmila i OL 2010 i spurtoppgjør mot tyske Axel Teichman og flere utøvere fra andre nasjoner. Foto: © NordicFocus

Vond spiral
Northug er tydelig på at det internasjonale ski- og snowboardforbundet må gjøre endringer i verdenscupen hvis konseptet skal bestå på sikt. Han advarer imidlertid mot å endre radikalt på de ikoniske øvelsene og distansene.

– Verdenscupen er en vanskelig situasjon, og en vond spiral. Nå ser vi at FIS tar slike grep som å gå bort fra 4x10km stafett til fordel for 4×7,5km, og da blir det masse reaksjoner på det. 4x10km er en sånn øvelse som er nesten like kjent som femmila. At man går bort ifra sånne høydepunkt i mesterskap, det er litt skummelt. Man prøver å gjøre endringer som skal bidra til at flere lag skal henge med inn fordi nivået er dårligere, sier Northug, og fortsetter: 

– Akkurat nå tror jeg uansett hva man gjør, så går det tilbake til det at vi må skape interesse i Mellom-Europa. Vi må få opp en del andre nasjoner. Vi må se på resultatlista. Slik det er nå på herresida med bare nordmenn, det dreper rett og slett interessen over tid. 

Les også: 
Forbannet på FIS: – Må være folk som aldri har gått på ski

Saken fortsetter under

De norske herrene dominerer verdenscupen i langrenn. Det er ikke bra for sporten på sikt. Foto: Kent Murdoch/ Langrenn.com

VM i Trondheim kan bli et vendepunkt
Northug håper nå at flere nasjoner vil brette opp ermene og ta opp kampen mot nordmennene i verdenscupen. Det er avgjørende for at interessen for langrenn skal ta seg opp igjen internasjonalt. 

– Vi må bare håpe at den norske dominansen forsvinner litt. Da må vi få flere nasjoner som rett og slett er villig til å trene og gjøre den jobben som kreves for å sette på plass de norske. Da tror jeg interessen kan snu. Men vi er i et lite høl nå, og det er en lang vei dit. 

Der tror han VM i Trondheim i 2025 kan spille en viktig rolle. 

– Jeg håper at VM i Trondheim kan gi en boost, at de utenlandske nå motiveres av å komme til Norge og sette på plass nordmennene på hjemmebane der. Det hadde vært bra for interessen. 

Langløp kan redde verdenscupen
Den tidligere skikongen har derimot stor tro på langløp og konseptet med langløpsserien Ski Classics. 

Northug poengterer samtidig at han tror langløp kan bidra til å fornye og blåse nytt liv i verdenscupen på flere nivåer. I den sammenheng trekker han fram Astrid Øyre Slind, 35-åringen som i vinter fikk sitt store internasjonale gjennombrudd i verdenscupen og VM etter flere år med langløpssatsing

– Astrid er et kjempe-eksempel. Det hun gjorde i vinter, viser at man kan realisere store drømmer ved å kombinere langløp og tradisjonell satsing, sier Northug, og utdyper: 

– Astrid fikk sitt gjennombrudd ved å drive med langdistansetrening. Det viser at langløpstrening kan være med å heve nivået i vanlig langrenn, og at kombinasjonen av de to typene trening kan gjøre deg til en enda bedre langrennsløper. 

Den utviklingen ønsker Northug nå selv å ta en enda større del i. Det er årsaken til at 37-åringen nå investerer enda tyngre både i comebacken og den raskt voksende langløpsserien, også på arrangementssiden. 

Tidligere i dag kunngjorde Petter Northug at han nå utvider sitt signaturevent Janteloppet, som fra kommende vinter blir 100 kilometer langt og fungerer som Ski Classics Grand Finale 2024. 

Petter Northug var både rennsjef og deltaker i Janteloppet 2023. Foto: Anna Novalova

The post Northug: Verdenscupen er i et høl appeared first on Langrenn.Kilde: Gå til originalinnlegg

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Leie hytte på Sjusjøen
Felleski barn

Most Popular

Recent Comments