onsdag, juli 24, 2024
Hytte til leie
HjemSportLandslagstreneren: – De løperne vi har testet til nå, får lov til...

Landslagstreneren: – De løperne vi har testet til nå, får lov til å fortsette å satse

Landslagstreneren: – De løperne vi har testet til nå, får lov til å fortsette å satse


I oppstarten av sesongen kjører elitelandslagene en runde med omfattende fysiske tester på Olympiatoppen i Oslo. 

På testmenyen står laktatprofil og oksygenopptak, diverse helsesjekker og screening-tester som skal fastslå nivå og status ved inngang av sesongen der VM på hjemmebane i Trondheim er det soleklare høydepunktet. 

Når langt på vei de fleste i herrelandslaget har vært inne på mølla, er hovedtrener for distanseløperne Eirik Myhr Nossum tilfreds. 

– De som har vært inne og testet til nå, får lov til å fortsette å satse, altså, sier han tilfreds til Langrenn.com. 

Mandag starter lagets andre samling for sesongen. Den første gikk på Sognefjellet siste helga i mai, slik tradisjonen har vært i en årrekke. 

– Så langt er det begrenset hva vi har dratt i gang, men av det jeg ser på trening, samling og på de testene vi nå kjører, så er folk i vater og der de skal være. Løperne er stort sett friske og skadefrie, og de er bedre trent nå enn det de var i mai, sier Nossum. 

Nå venter en ukes samlingen i Fredrikstad, den siste før løperne får samlingsfri fram til slutten av juli. 

Saken fortsetter under

Laktakprofil er en del av testbatteriet som landslagsløperne kjører i disse dager. Illustrasjonsfoto: Team 1.5

Fortsatt null høydetrening
Mens store deler av konkurrentene er på høydesamling, reiser de norske landslagsløperne altså til Fredrikstad for å gå på rulleski i strandkanten. 

Sognefjellsamlingen på rundt 1400 meter over havet blir nemlig også i år det nærmeste laget kommer til noen «høydesamling». 

Etter at også Simen Hegstad Krüger bestemte seg for å skrote sine private høydeopphold i år, er det nå bare Johannes Høsflot Klæbo som fortsatt kjører noe systematisk høyderegime.  

Det er mange år siden herrelandslaget sist kjørte noe felles høydetrening utover akklimatisering, og det er et grep Nossum står støtt i. Han føler seg trygg på det opplegget hans lag kjører, helt uten høydesamlinger. 

Hva tenker du om at Klæbo likevel vil til høyden, og prioriterer det over samlinger med resten av laget?
– Det er mange veier til Rom. At han velger å benytte seg av høydetrening viser bare at det funker begge veier, både med høydeopphold og uten. Vi ser jo at vi leverer stabilt gode resultater år etter år, selv om vi ikke bruker tid og ressurser på høydetrening.

Les mer: 
Landslagstreneren om høydesamlinger: – Det er tull å sende dem til høyden
Dette er planen og teorien bak Klæbos høydeprosjekt

Saken fortsetter under

Herrelandslagene dropper høydesamlinger i år: Johannes Høsflot Klæbo blir den eneste av landslagsgutta som får et omfattende høydeopplegg denne sesongen. Det gjør han alene.

Hva gjør at dere legger samlinga akkurat til Fredrikstad? Det er så langt ikke kjent som noe langrennsmekka…?
– Nei, det kan du si. Men det er et utrolig fint område å gå på rulleski. På denne tida av sesongen handler det først og fremst om å komme inn i gode rutiner igjen, og å legge time å time i banken, sier Nossum, og forklarer: 

– Her blir det staking og flatt terreng som er fokus, det å få samlet kilometer og timer, og herde kroppen for det som kommer senere. Det er ikke stedet med de største og bratteste motbakkene, men vi er generelt ganske gode i motbakker. 

Det er andre året laget kjører juni-samlingen nettopp der. Og selv om mengde og rolig langkjøring er hovedfokus, blir ikke samlingen helt uten høy puls.

I fjor var det en brutal 3000-meter på bane som var lagets «helvetesøkt». 

Se også: Her knuser Tønseth hele feltet

I år er 3000-meteren på bane byttet med gateløp i Fredrikstad lørdag formiddag. Og denne gangen er det ikke bare hverandre de får måle krefter med. Gateløpet er åpent for alle, og landslaget må regne med både matching og bank utenfra. 

– Løpet er en del av Idyllfestivalen, og det er første gang det arrangeres. Der kan alle delta, så det blir veldig spennende, sier hovedtrener for distanseløperne i elitelandslaget Eirik Myhr Nossum til Langrenn.com, og legger til at landslagsløperne også kjører rulleskiaktiviteter for barn i forbindelse med løpet. 

Prestisjeoppgjør på 3000m under langrennslandslagets samling i Fredrikstad i fjor. Dette løpet er nå byttet ut med gateløp, der de også får matching og utfordring utenfra.

The post Landslagstreneren: – De løperne vi har testet til nå, får lov til å fortsette å satse appeared first on Langrenn.

Kilde: Gå til originalinnlegg

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Leie hytte på Sjusjøen
Felleski barn

Most Popular

Recent Comments