Sigrid Leseth Føyen har tatt et byks på resultatlistene i vinter. Ankerkvinnen som sikret gullet til Kjelsås på NM-stafetten mener selv at den virkelige toppformen fortsatt er i anmarsj. I dag reiser 21-åringen og resten av den norske landslagstroppen over til U23-VM i Canada.
Langrenn.com tok en prat med den ambisiøse jenta fra Kjelsås IL om kanonsesongen fra verdenscupdebuten i desember, Skandinavisk Cup i Falun, gullet på NM-stafetten i helga og hvilke grep hun har tatt for å heve seg til det nivået, samt hvilke forventninger hun har til ukene som venter med U23-VM og verdenscuper utover vinteren.
Under verdenscupen på Lillehammer i desember fikk Sigrid Leseth Føyen fra Kjelsås IL og Team Elon Oslofjord gå 20km klassisk fellesstart på nasjonal kvote. Hun kvitterte for tilliten med å markere seg som en del av tetgruppa gjennom hele første del av løpet.
– Man må jo bare være offensiv og ikke tenke at man er for dårlig til å henge med. Men det ble litt tungt på slutten, sier 21-åringen om verdenscupdebuten, der hun endte på 38. plass.
Les også:
Sigrid Leseth Føyen om verdenscupdebuten: – Det betyr egentlig veldig mye
Jula brukte Føyen til å trene, og får uttelling for innsatsen nå.
Under Skandinavisk Cup i Falun forrige helg hadde hun tredje beste tid i sprintprologen og ble nummer fem i sprintfinalen. To dager etter gikk hun inn til en kruttsterk andreplass på den klassiske tremila, bare slått av Ebba Andersson. Regionslagsløperen slo resten av svenskene og hele den norske eliten.
– Det ble jo litt skille til Ebba Andersson. Hun gikk fra i starten og forsvant tidlig, så vi glemte litt at hun var med, forteller Føyen.
Les mer: Norsk yngre senior på pallen på tremila i Falun
På NM i helga leverte Føyen nok en kruttsterk sprintfinale, og gikk altså Kjelsås inn til NM-gull på stafetten med klart sterkeste etappetid.
– Det var ganske langt opp til teten i stafetten, men planen var å komme seg opp, henge med og gå fra hvis det byr seg en sjanse. Fem kilometer er kort, så jeg hadde bestemt meg for å være i angrepsposisjon fra start, sier hun om opphentingen som sikret klubben det 13. NM-stafettgullet på 15 år.
Nå er Føyen altså klar for U23-VM i Canada, som starter 29. januar.
Langrenn.com tok en prat med 21-åringen fra Kjelsås IL om kanonsesongen fra verdenscupdebuten i desember, Skandinavisk Cup i Falun, gullet på NM-stafetten i helga og hvilke grep hun har tatt for å heve seg til det nivået, samt hvilke forventninger hun har til ukene som venter med U23-VM og verdenscuper utover vinteren.
Saken fortsetter under
Mange sliter med overgangen fra junior til senior. Du ser ut til å ha tatt den på strak arm. Hvordan har du klart den overgangen?
– Jeg tror kanskje jeg fikk en myk start med at jeg fikk gå noen seniorrenn det siste året som junior. Da går man inn og vet at man er skikkelig underdog, og da er det lettere å senke skuldrene litt, stole på seg selv og bare gjøre som man pleier.
Føyen innrømmer samtidig at det krever litt øvelse å komme til start med den innstillingen, særlig hvis man er vant til å herje i toppen av resultatlistene fra før.
– Det er mye mer brutalt på seniornivå. Hvis du ikke har dagen der, ramler du fort langt nedover på listene, og det er lett å grave seg ned i kjelleren mentalt av det, sier hun til Langrenn.com.
For Føyens del ble løsningen å tenke utvikling, både i debutsesongen mens hun fortsatt var junior, og nå i startgropa på seniorkarrieren.
– Det er viktig å ha i bakhodet at man har noen år på seg til å bygge opp det grunnlaget og den erfaringen som de beste i seniorfeltet har og så ta med seg de gode svarene man får, uansett plassering, sier hun.
Det har Føyen gjort, og bygget systematisk videre på. I fjor gikk hun Kjelsås inn til sølv i NM-stafetten. I år ble det altså NM-gull, fra et tøft utgangspunkt og i kamp mot flere langt mer rutinerte løpere. Men for Føyen var svarene hun fikk på NM enda viktigere enn plasseringene.
Hva tar du med deg fra årets NM, både individuelt og stafetten, inn i VM kommende helg?
– NM kom jo uka før vi reiser til U23-VM, og det er U23-VM som er hovedmålet for meg i år. Så planen er å være i enda bedre form neste helg. Jeg føler egentlig at jeg har enda et knepp til, så jeg håper jeg får ut det lille ekstra da.
Føyen ser heller ingen grunn til at nivået i damelangrenn skal dabbe av selv om Therese Johaug har lagt opp. Selv rakk hun også måle krefter med langrennsdronninga før hun la opp.
– Jeg gikk mot Therese under NM i Harstad i fjor. Det var stas. Nå som jeg ser hvor lista ligger og hvor fort verdens absolutt beste går, er jeg sulten på mer. Det gjelder å ikke hvile på laurbærene nå, selv om Therese er borte, sier hun til Langrenn.com.
Hva er karrierens høydepunkt så langt?
– Andreplassen bak Ebba Andersson under Skandinavisk Cup i Falun forrige helg. Jeg hadde aldri gått en tremil før, og det er ikke en distanse jeg ville satt meg selv på. Men det er gøy å se at alt er mulig, selv om det var langt og tungt der og da. Så den prestasjonen henger nok høyt for meg en god stund.
Saken fortsetter under
Sigrid Leseth Føyen er en av 14 løpere som er tatt ut i Norges tropp til U23-VM i Canada. Mesterskapet arrangeres fra 29. januar til 4. februar, og konkurransene kjøres i OL-løypene fra 2010.
Parallelt med U23-VM arrangeres også årets junior-VM. Norges tropp til junior-VM var klar forrige uke. Se laguttaket til junior-VM her.
FAKTA: U23- og Junior-VM 2023
Hva: Verdensmesterskap junior og U23
Hvor: Whistler i Canada
Når: 28. januar til 4. februar
PROGRAM
U23-VM 2023 Program (lokal tid)
29. januar: Sprint klassisk
– 10.00: Sprint prolog, kvinner og menn
– 12:00: Sprint heat og finaler, kvinner og menn
31. januar: Fellesstart, 20km klassisk
– 10:00: 20km klassisk, kvinner
– 12:30: 20km klassisk, menn
3. februar: 10km fristil individuell start
– 10:00: 10km fristil, kvinner
– 12:00: 10km fristil, menn
4. februar: Mixed stafett 4x5km
– 12:00: Mixed stafett 4x5km (klassisk/fristil), kvinner og menn
Junior-VM 2023 Program (lokal tid)
28. januar: Sprint klassisk
– 10.00: Sprint prolog, kvinner og menn
– 12:00: Sprint heat og finaler, kvinner og menn
30. januar: Fellesstart, 20km klassisk
– 10:00: 20km klassisk, kvinner
– 12:30: 20km klassisk, menn
2. februar: 10km fristil individuell start
– 10:00: 10km fristil, kvinner
– 12:00: 10km fristil, menn
4. februar: Mixed stafett 4x5km
– 10:00: Mixed stafett 4x5km (klassisk/fristil), kvinner og menn
Alt av detaljer, startlister og resultater finner du i vår søkbare seksjon for terminlister og resultater
Verdenscuper og mesterskap i langrenn, langløp og skiskyting på TV: Hvilke kanaler sender hva? Langrenn.com har oversikten på TV-vinteren.
The post Er hun Norges nye skistjerne? appeared first on Langrenn.