lørdag, mai 18, 2024
Hytte til leie
HjemSportTidligere skiskytterpresident Besseberg tiltales for grov korrupsjon

Tidligere skiskytterpresident Besseberg tiltales for grov korrupsjon


Økokrim har tatt ut tiltale i saken mot nordmannen Anders Besseberg som tidligere var president i IBU (International Biathlon Union). Tiltalen gjelder grov korrupsjon, og gjelder forhold begått i perioden 2009 til 2018. Den tidligere skiskytterpresidenten skal ha mottatt en rekke bestikkelser i denne perioden.

Tiltalen omfatter bestikkelser i form av klokker, jaktopphold og jakttrofeer, prostituerte samt en leasingbil som han disponerte fra 2011 til 2018 i Norge.

Les også: Besseberg trekker seg fra enda et styre

Dette er saken
Økokrim mener det er bevis for at tiltalte har mottatt bestikkelser sammenhengende over en ti-års-periode. Alvoret understrekes ved det tillitsbruddet dette innebærer i lys av hans verv som president i IBU, sier påtaleansvarlig og førstestatsadvokat Marianne Djupesland i en pressemelding.

Under etterforskingen har det vært nødvendig å avhøre en rekke personer og innhente opplysninger fra flere land. I tillegg er betydelige dokumentmengder gjennomgått.

Økokrim har i dette sakskomplekset hatt en felles etterforsking med Østerrike (Joint Investigation Team) i regi av Eurojust. I tillegg har Økokrim fått bistand fra myndigheter i Tsjekkia, Liechtenstein og Canada.

Kan få ti år i fengsel
Strafferammen for grov korrupsjon er fengsel i inntil ti år. Besseberg nekter straffeskyld.

Tiltalen mot Besseberg kommer fem år etter at han trakk seg som IBU-president. Advokaten hans, Christian B. Hjort, sier at 77-åringen ikke vil kommentere saken før den skal opp i retten. 

– Saken har vært og er en enorm belastning for Besseberg og hans familie. Han har i fem år levd med svært alvorlige beskyldninger mot seg. Han ser nå fram til å forklare seg for retten om de gjenstående anklagepunktene i saken, sier Hjort til NTB.

Det er også hevdet at Besseberg skal ha bidratt til å skjule russisk doping. 

– Besseberg fastholder at han aldri har latt seg bestikke eller søkt å påvirke IBUs antidopingarbeid til fordel for noen, sier Hjort.

Har gjort skiskyting attraktivt 
I Russland kommenteres tiltalen helt annerledes. Den kjente sportskommentatoren Dmitry Guberniev mener sporten bør takke Besseberg, ikke  

– Jeg mener skiskyttersporten skal være takknemlige for den jobben som Besseberg har gjort. Han har bidratt til å utvikle skiskyting fra en ubetydelig idrett til et attraktivt TV-produkt, sier Guberniev til den russiske nyhetskanalen Sport-Express.

– Hvor mange prostituerte han har vært involvert med, er hans egen sak. Det er nå opp til rettsvesenet å bevise at han er skyldig, sier han.

Bekymret for korrupsjon i idretten
Uavhengig av saken mot den tidligere presidenten i IBU er Økokrim-sjefen Pål K. Lønseth bekymret for omfanget av korrupsjon innen internasjonal toppidrett. 

– Det er til dels store inntekter og verdier innen internasjonal toppidrett, samtidig som at ulike idrettsorganisasjoner har lavt modenhetsnivå innen forebygging av korrupsjon. Dette gir sett i sammenheng en risiko for korrupsjon som det er grunn til å være bekymret for, sier sjef for Økokrim Pål K. Lønseth i en pressemelding.

Han ber derfor idretten generelt ta større ansvar for å forebygge korrupsjon. 

– Jeg håper internasjonal toppidrett styrker sitt arbeid mot korrupsjon, slik at idretten som en viktig samfunnsaktør kan bevare sin legitimitet, sier Lønseth.  


Kilde: Gå til originalinnlegg

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Leie hytte på Sjusjøen
Felleski barn

Most Popular

Recent Comments