lørdag, mai 18, 2024
Hytte til leie
HjemSportSlik skal Ski Classics få flere nasjoner inn i langløp

Slik skal Ski Classics få flere nasjoner inn i langløp


Ski Classics innfører et nytt program som gjelder fra og med inneværende sesong: QCI, eller Quota Country Index. Det nye programmet er utviklet for å øke interessen for langløpsserien internasjonalt og gjøre det mer attraktivt for løpere fra flere nasjoner ved å øke synligheten til løpere fra mindre nasjoner. 

Derfor lanseres QCI
Ski Classics opplever stor deltakelse og sterkt voksende interesse for langløpsserien i Norge og Sverige, og per nå er det langt flest deltakere fra disse landene. De har en QCI på henholdsvis 46 prosent og 31 prosent. 

Ski Classics innfører derfor det nye program for å sette ekstra fokus på utøvere og lag fra mindre nasjoner, og samtidig bidra til å skape økt interesse for langløp internasjonalt. 

– Da vi etablerte Ski Classics for 15 år siden, så vi at kvinner og yngre løpere var underrepresentert i langløp. Da gjorde vi spissede tiltak for å øke interessen blant disse. Det ser vi resultater av nå. Kvinneandelen i langløp har økt fra 15 prosent til 40 prosent. Vi fortsetter selvsagt å jobbe mot målet vårt om en kvinneandel på 50 prosent, men vi ser at de langsiktige grepene vi har gjort fungerer, sier daglig leder i Ski Classics David Nilsson, og forklarer videre:  

– Nå har vi vedtatt å innføre langsiktige tiltak for å øke deltakelsen og heve nivået på løpere fra mindre nasjoner, slik at vi tiltrekker oss flere deltakere fra flere land. QCI-systemet vårt gjør oss i stand til å måle denne utviklingen over tid.

Hør podcasten: Vasaloppsvinneren og Ski Classics-sjefen om neste sesong

Dette er QCI
QCI, Quota Country Index, registrerer deltakelse og rangerer prestasjoner for utøvere og Pro Teams fra ulike nasjoner i flere kategorier. 

Systemet tar hensyn til antall Pro Teams, antall Pro Team utøvere, pallplasseringer, poeng i sammenlagtkonkurransen (den gule trøya), topp-50 plasseringer, premiepenger for sesongen og premiepenger for enkeltarrangementer. Hensikten er å gradvis øke synligheten og deltakerandelen av løpere fra mindre nasjoner i Ski Classics. 

Systemet fungerer slik at nasjoner med en deltakerandel på 10 prosent eller mer regnes som etablerte. Nasjoner med deltakerandel under 10 prosent regnes som små nasjoner. Hensikten med klassifiseringen er å kunne sette inn rettede tiltak mot de små nasjonene, og dermed hjelpe dem å utnytte sitt potensial. 

Før helga ble hele terminlista for sesongen 2023/24 presentert, løp for løp. Langløpsserien starter 9. desember med en dobbelthelg i Bad Gastein i Østerrike, består av totalt 15 renn, og avsluttes med Petter Northugs nye prestisjeprosjekt Ski Classics Grand Finale Janteloppet på Hafjell 13. april 2024. 

Se hele terminlista for langløpsserien 2023/24

Saken fortsetter under

QCI-systemet

Regler
Det er to hovedregler for det nye QCI-systemet: 

  • Pro Teams som deltar i Ski Classics Pro Tour kan registrere totalt ti utøvere, men maksimum ni fra etablerte nasjoner. Denne regelen vil på sikt gi utøvere fra mindre nasjoner sjansen til å konkurrere for de ledende Pro Teamene, og på den måten lære om både trening og utstyr. På den måten vil kunnskap og erfaring overføres fra disse Pro Team-løperne til andre utøvere og lag i de små nasjonene.
  • Prestasjonene til Pro Team-utøvere fra små nasjoner vektes høyere, slik at de gir større uttelling i lagkonkurransen. Den beste utøveren fra en liten nasjon i hvert Pro Team tildeles en 50 prosent bonus på poengene i sammenlagtkonkurransen (Pro Team Competition) etter samme system som har vært brukt i ungdomskonkurransen tidligere (Ski Classics Youth Competition).

Det innføres også flere andre tiltak, slik som at det alltid vil være utøvere fra små nasjoner på pressekonferansene og andre tilstelninger i forbindelse med Ski Classics-arrangementene.

– QCI-systemet er et uttrykk for Ski Classics ansvar for den langsiktige utviklingen til langrenn. Ved å utvide sportens geografiske horisont og aktivt dyrke talenter med annen bakgrunn, vil vi over tid bidra til å gjøre langrenn til en større og mer inkluderende idrett, og dele vår lidenskap for langrenn. De to hovedreglene i QCI-systemet er en start på denne prosessen, sier David Nilsson. 

Ski Classics Season XV


Kilde: Gå til originalinnlegg

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Leie hytte på Sjusjøen
Felleski barn

Most Popular

Recent Comments