Mange står nå i startgropa for rulleskisesongen, enten hovedfokus er langrenn, langløp eller skiskyting, og rulleski er uten tvil den mest spesifikke treningsformen i barmarksesongen. Samtidig er det også en del risiko forbundet med rulleskitrening.
Den tidligere landslagsløperen og langløpsproffen Petter Eliassen er nå fysioterapeut med egen praksis. Han tar for seg vanlige rulleskiskader, forebygging, relevant alternativ trening og styrketrening.
Interessert i trening? Her har vi samlet stoff om trening, treningstips, trender og forskning
Typiske rulleskiskader
Vonde skuldre, albuer og håndledd er noen av de aller mest vanlige rulleskirelaterte plagene.
Intensiv pigging kombinert med belastningen som disse bevegelsene påfører kroppen kan føre til skader: slik som overbelastninger og senebetennelser i triceps og håndledd.
Mange utøvere får også overbelastning i albuen grunnet rulleskitrening, en skade som både kan være ekstra seiglivet og begrensende for treningsarbeidet.
Strekk-, sene- og muskelskader forekommer også blant rulleskiløpere. Lår, skuldre og ankler er ofte ekstra utsatt. Er man flink til å varme opp godt før man setter i gang med intervaller og hurtighetsdrag, reduserer man risikoen for slike skader.
Videre er skader som følge av fall også vanlig blant rulleskiløpere. Ujevnt underlag, uforutsette hull, ferister og gruspartier kombinert med høy fart øker risikoen for krasj og ulykker. Utfallet av slike hendelser kan varierer fra skrubbsår og blåmerker til forstuinger og brudd. Vær derfor nøye med å alltid bruke hjelm, hansker og briller, og vurder gjerne annet sikkerhetsutstyr.
Les også: Tre grep for tryggere rulleskitrening
Saken fortsetter under
Slik forebygger du skader
Petter Eliassen har mye kompetanse på skadeforebygging, både som fysioterapeut og egen erfaring fra årevis med rulleskitrening.
Har du noen generelle råd for å unngå eller redusere skaderisikoen?
– Ja. Noe så enkelt som å passe på at du alltid har skarpe rulleskipigger, særlig når det er kaldt i lufta. Da er det lettere å få skikkelig grep på asfalten, sier Eliassen, og fortsetter:
– Styrketrening er også viktig i skadeforebygging, særlig det å utvikle styrke i triceps og skulderpartiet, samt å øke bevegeligheten i de større musklene slik som pectoralis og lattisimus dorsi. Prøv derfor å legge inn noen øvelser som inkluderer rotasjonsbevegelser for øvre del av overkroppen regelmessig.
Er det noen andre øvelser du anbefaler at man legger inn for å unngå skader?
– Det er viktig å ha god styrke i kjernemuskulaturen. Å legge inn noen enkle øvelser for mage- og rygg er en god start der.
Eliassen poengterer samtidig at allsidighet og generell styrke bidrar til å redusere risikoen for skader.
– Styrke og bevegelighet er viktig, og det trenger ikke være så veldig tidkrevende. Pass også på å legge inn noen løpeturer eller andre alternative aktiviteter, slik at du gir overkroppen en pause og en sjanse til å restituere seg fra pigging og rulleskitrening.
Se også: Den store rulleskitesten 2023
Saken fortsetter under
Har du noen tips til de som allerede har pådratt seg skader eller sliter med rulleski-relaterte vondter?
– Jeg anbefaler alltid å få en time hos en profesjonell behandler. De kan utrede spesifikt hva problemet er og ta tak i det med rett behandling. De kan også kartlegge eventuelle underliggende svakheter og komme med en plan for å forebygge framtidige skader.
Petter Eliassen understreker også at det er viktig å være klar over at behandling kan ta tid.
– Rehabilitering er ofte en krevende prosess, som krever både justeringer underveis, støtte og bekreftelse på at man har progresjon. Da er det viktig å ha tålmodighet, og tenke langsiktig.
Dette gjør du for å redusere skaderisiko på rulleski
Kort oppsummert er det med rulleskiskader som med andre skader bedre å forebygge enn å behandle.
Spesifikt: Sørg for å bruke hjelm og beskyttelsesutstyr, hold rulleskipiggene skarpe og utstyret i orden, prioriter styrke- og bevegelighet, og legg inn alternative treningsmetoder. Skulle du få trøbbel, så oppsøk kyndig hjelp.
The post Rulleski: Hold deg skadefri med Petter Eliassen appeared first on Langrenn.