Det gjenstår kun en formalitet før like distanser for kvinner og menn, og dermed store endringer for Norges paradeøvelse, blir banket igjennom også i OL og mesterskapssammenheng.
24. mai skal styret i det internasjonale ski- og snowboardforbundet avgjøre om de går for innstillingen fra langrennskomitéen i FIS.
Etter prøveperioden i fjorårssesongen der like distanser for kvinner og menn ble prøvd ut i verdenscupen, U23- og junior-VM, har langrennskomiteen i FIS gått inn for at dette oppsettet nå skal bli permanent, og også brukes i mesterskap på elitenivå.
FIS forbereder også en søknad til den internasjonale olympiske komité (IOC) for å få inn like distanser til neste OL, som går i Milano i 2026.
Det betyr at både kvinner og menn går følgende distanser fra og med kommende vinter: sprint, lagsprint/ team sprint, 10km, 20km med skibytte, 50km og 4×7.5km stafett. Dermed forsvinner Norges paradeøvelse i mesterskapssammenheng: herrestafetten på 4x10km.
Dette sier utøverne
Harald Østberg Amundsen: – FIS risikerer å drepe interessen for langrenn
Martin Kirkeberg Mørk: – Like distanser trekker langrenn i to ulike retninger
Ulvang reagerer
Forslaget om å kutte ned herrestafetten i mesterskap og OL får flere til å reagere, inkludert tidligere leder av langrennskomitéen i FIS Vegard Ulvang.
– Du kødder ikke med det beste TV-innholdet, sier han til Dagbladet.
Ulvang minner om at herrestafettene i mesterskap har de klart høyeste TV-tallene, og poengterer at det ikke er automatikk i alt blir mer TV-vennlig når distansene blir kortere.
– Det er en misforståelse at alt som blir kortere samtidig, blir mer underholdende, sier han.
Det var nettopp underholdningsverdien som reddet herrestafetten sist gang langrennskomitéen i FIS foreslo å kutte den til 4×7.5km. Da sa FIS Council nei.
Om en uke faller altså dommen over herrestafetten, som har tradisjoner tilbake til 1930-tallet. Men i miljøet forventer de fleste at forslaget blir vedtatt.
– Det vil være ytterst som ventet. Nå som man innførte det (like distanser i verdenscupen), så er ikke det noe man bare tar bort. Det er et ønske fra nasjonene, og da kommer man til å kjøre på med dette i mange år framover. Det blir interessant å se hvordan vi skal utvikle det framover, sier Sveriges landslagssjef Anders Byström til SVT.
Hvis FIS Council banker igjennom innstillingen fra langrennskomitéen i FIS, vil årets VM i Planica være siste gang det ble kjørt 4x10km herrestafett og 4x5km damestafett i VM og OL.
Kommende vinter er en mesterskapsfri sesong, så et vedtak i FIS Council betyr at VM i Trondheim i 2025 blir første gang både kvinner og menn gå 4×7.5km stafett i mesterskapssammenheng.