Dette er seks av Too Good To Go´s tips inn mot påskehandelen:
Sørg for å planlegge godt
Mange ingredienser går igjen i flere påskeretter, som for eksempel egg, poteter og rotgrønnsaker. Dette er ofte ingredienser som kjøpes i større kvantum. Kanskje skal du bare lage én kålrotstappe, og ha et måltid med gulrøtter. Da kan det være lurt å kjøpe en rotmiks, fremfor bunter av hver enkelt.
Velg matvarer med kort holdbarhet
Påsken er relativt kort, og ofte vet vi hvilke retter som tilhører hvilke dager. Da kan det være lurt å kjøpe mat med kort holdbarhet, og som kanskje til og med går ut den dagen du skal tilberede det. Slik kan vi bidra litt ekstra ved å sørge for at nettopp dét lammelåret ikke blir til svinn.
Ikke kjøp mer enn du trenger
Vi nordmenn handler ofte for mye mat i frykt for at det skal bli for lite. Sørg derfor for at du beregner hvor mye mat som trengs i forkant av handlingen. Hvis du i tillegg planlegger måltider som inneholder noen av de samme ingrediensene, så har du helgardert deg hvis du har kjøpt for mye. Lammelår f.eks., er supert å bruke som pålegg dagen etter.
Ta vare på maten som er til overs
Har du kjøpt varer med kort holdbarhet, som du ikke rekker å spise opp – anbefaler vi at du legger maten i fryseren på hytta. Da har du 1) mat til neste gang, eller 2) ta den med hjem og legge den i fryseren hjemme. Har du handlet mat med lang holdbarhet, sørg for å gå igjennom det du har av mat på hytta før du reiser.
Gi gjestene dine rester når de går
Har du lite plass i kjøleskapet, eller en dårlig uvane med og ikke spiser opp restematen, så anbefaler vi at du sender med gjestene restemat når de drar. Det er garantert noen av gjestene dine som gjerne vil knaske på et kaldt lammelår dagen etter, eller benytter seg av potene til en potetsalat.
Bruk sansene dine
Mye mat holder seg etter best-før-datoen sin. Lukt, se og smake på maten før du kaster den. Produsentene er pålagt visse tidsrammer for maten som blir produsert, men det er ingen garanti for at den ikke er god etterpå. Husk bare og vær forsiktig med “siste forbruksdag”, da dette er datoen maten anses å være trygg innen.
Kilde: Pressemelding fra Too Good To Go