onsdag, juli 24, 2024
Hytte til leie
HjemSportMartin Fourcade tilbake i løypa

Martin Fourcade tilbake i løypa

Martin Fourcade tilbake i løypa


Den franske skiskytterlegenden Martin Fourcade, som la opp skiskytterkarrieren på verdenscupnivå etter sesongen 2020, gjør comeback søndag 23. juni. Det skjer i Chamonix, under fakkelstafetten mot OL 2024 i Paris. 

Kommende søndag skal OL-ilden passere gjennom Chamonix, den franske byen ved foten av Mont Blanc der de aller første olympiske vinterlekene ble arrangert for nøyaktig 100 år siden: i 1924. 

Mer enn 65 utøvere er rekruttert for å sørge for at den olympiske ilden kommer fram fra Montnevers skianlegg til Place du Mont-Blanc. 

En av dem er altså skiskytterlegenden Martin Fourcade, som forøvrig slett ikke kommer fra Alpene. 35-åringen er opprinnelig fra en helt annen fjellregion: Pyrénés-Orientales helt sør i Frankrike på grensa mot Spania. 

Saken fortsetter under

Blant andre fakkelbærere i Chamonix på søndag er kombinertstjernene Jason Lamy Chappuis, som nå er pilot for Air France, og Fabrice Guy, samt skiskytteren Vincent Defrasne som tok OL-gull på jaktstarten i Torino i 2006. 

Gyllent OL for Norge
Det var forøvrig Norge som dominerte OL 1924 i Chamonix. Mesterskapet trakk totalt 258 utøvere fra 16 nasjoner til totalt 14 øvelser: Fire nordiske skidisipliner, fire hurtigløp på skøyter og sammenlagt, tre kunstløpsøvelser, ishockey og firerbob.

Den norske delegasjonen til Chamoix besto av 13 mann og 11 år gamle Sonja Henie. De 14 utøvere kom hjem med fire gull, seks sølv og syv bronse. Thorleif Haug ble den store skikongen med gull både på 18 km, 50 km og i kombinert.

Det var riktignok ikke før i 1926 at vinter-OL ble formelt stiftet, men da med «tilbakevirkende effekt», slik at den såkalte vintersport-uka i Chamonix 1924 ble anerkjent som det første vinter-OL. 

Fram til og med 1992 ble både sommer- og vinter-OL avholdt samme kalenderår. Etter det har de to vært kjørt med to års mellomrom. Lillehammer 1994 var sånn sett «et bonusmesterskap», avholdt bare to år etter OL 1992 i Albertville i Frankrike. 

Neste vinter-OL arrangeres i Milano/Cortina i Italia i 2026. 

Les mer: OL tilbake på NRK fra 2026

(Kilde: Norges Idrettsforbund)

Thorleif Haug Chamonix 1924
Thorleif Haug Chamonix 1924


Kilde: Gå til originalinnlegg

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Leie hytte på Sjusjøen
Felleski barn

Most Popular

Recent Comments