lørdag, mai 18, 2024
Hytte til leie
HjemSportLøperne oppgitt: Skøyting i Ski Classics har blitt en snakkis

Løperne oppgitt: Skøyting i Ski Classics har blitt en snakkis


Astrid Øyre Slind går kraftig ut mot juryen etter det hun mener er innlysende juks under helgas Ski Classics renn Summit 2 Senja. 

Hun viser til en video fra løpet der det er tydelig at vinneren Magni Smedås friskøytet gjennom et parti et par kilometer fra mål. Da ledet Smedås med cirka ett minutt til Astrid Øyre Slind. Etter rennet sendte hun og teamlederen til Emilie Fleten som ble nummer tre inn protest til juryen. 

Juryleder i Summit 2 Senja Fridtjof Rannem mener at den spesifikke overtredelsen faller i grenseland og at det er derfor de ga Smedås en skriftlig advarsel. 

Han tar kritikk, men forsvarer beslutningen om å gi gult kort og ikke diskvalifisering, selv om videoklippet kunne se ut som klar disk. 

– Det er ikke sporsatt der, og da kan de ta retningsendrende tak. Det blir en formildende omstendighet. Hadde det vært satt spor, så hadde det vært en åpenbar disk, sier han til NRK.

Ubevisst
Smedås selv var ikke klar over at hun hadde brutt regelen. 

– Jeg fikk beskjed om det etter løpet. Jeg var ikke klar over det, men jeg gjorde en feil. Juryen så på bildene og vurderte at det ikke påvirket utfallet av konkurransen, og jeg fikk et gult kort. Det tar jeg 100 prosent, og jeg krangler ikke på det, sier Smedås til Langrenn.com, og legger til: 

– Jeg mener at juryen bør se på flere løpere. Jeg vet at videoklippet med meg sirkulerer der ute. Men jeg var absolutt ikke den eneste som gjorde en feil i det løpet. De bør se på flere løpere i så fall. 

Må ha tydeligere krav
Øyre Slind understreker at det er fenomenet skøyting i klassiskrenn hun reagerer på, ikke at vinneren i et renn der hun ble nummer to brøt regelen. 

– Jeg synes det undergraver produktet til Ski Classics når det skøytes så mye. Det har blitt en snakkis. Det bør settes tydeligere krav, uansett om det gjelder lederen i løpet eller noen som ligger på 20. plass, sier Slind til VG.

Smedås er i stor grad enig med Slind. 

Opplever du at det er et problem med skøyting i Ski Classics?
– Det er noen som ikke bør skje. Dette er klassiskrenn og man skal ikke skøyte i det hele tatt, og vi bør alle følge reglene. Men jeg tror mange velger å operere i gråsonene. Kanskje de tenker at så lenge de ikke blir fanget opp på video, så har det ikke skjedd. Men det er vanskelig å kontrollere. Det er så mange løpere og snøskuterne kan ikke følge alle. Det er ikke bra at noen kan skøyte gjennom et helt løp og ikke bli tatt. 

Ikke den eneste
Astrid Øyre Slind er ikke den eneste eller den første som er oppgitt over skøyting i klassiskrenn. 

Like etter Birkebeinerrennet i mars gikk Øystein Pettersen kraftig ut mot Northug etter det han kalte omfattende bruk av «diskebein» – et beskrivende uttrykk for glidende fiskebein i klassiskrenn. 

Han og Northug gikk i samme gruppe store deler av rennet, og Pettersen tok opp problemet i en episode av sin podcast «Gode Dager» etter Birken. 

– Dette høres sikkert teit ut å si, men han tøyde regelverket i beste fall. Jeg mener til og med han juksa til tider med skøyting, og det er unødvendig, sa «Pølsa» om Northug, og fortsatte:

– Jeg mener han gikk «diskebein» mange ganger. Og jeg hørte også rykter om at det ikke er første gang. Jeg skal ikke legge meg noe opp i det, men signaleffekten er i hvert fall ikke så god, sa Pettersen til NRK.

Deler av podcasten ble klippet vekk etterpå. 

I fjor ble Northug disket for skøyting i Ski Classics-løpet Jizerska50. 

Se også:
Her blir Petter Northug disket: Se tabben her


Kilde: Gå til originalinnlegg

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Leie hytte på Sjusjøen
Felleski barn

Most Popular

Recent Comments