Landslagskollegaene har knapt sett henne siden markedsdagene i april da landslagene ble presentert. I media framstår hun som høy og mørk og mystisk. I klubben er hun en helt annen.
Få har trent med sprintstjernen fra Konnerud i sommer. Kristine Stavås Skistad har ikke vært med på noen av landslagets samlinger siden hun – svært overraskende – gikk inn i landslaget i april. Det er helt i tråd med det skistjernen kunngjorde i forbindelse med landslagspresentasjonen:
– Jeg fortsetter som før, og går under jorden nå etter denne uken, og blir der frem til Beitostølen, sa Skistad da.
Anniken Sand er en av få som HAR trent med Kristine Stavås Skistad, både denne sesongen og i fjor.
Langrenn.com tok en prat med 19-åringen fra Vestre Sjåstad/Lier IL, som nå er i gang med sin andre sesong i Team Konnerud og sin første sesong som senior. I vinter tok Sand tre av Norges totalt ti medaljer i junior-VM i vinter, mer enn noen annen i troppen.
Verdens sterkeste damelag
På papiret kan Team Konnerud være ett av verdens aller sterkeste damelag, både i og utenfor landslagssystemer. Foruten langrennstalentet Sand og verdens kanskje beste sprintløper Kristine Stavås Skistad består seniorløperstallen i år av Julie Bjervig Drivenes, Mari Svingheim, Margrethe Dyrhovd, Maria Hartz Melling og Margrethe Bergane.
Til sammen har de gått over 91 verdenscuprenn, vunnet 10 av dem og vært på pallen i ytterligere sju, samt topp-10 i fem til. Bergane vant også U23-verdenscupen sammenlagt i vinter og ble nummer to i 2023. I tillegg har de tatt 12 medaljer i Junior- og U23-VM.
Flere av løperne, inkludert Sand, har takket nei til forbundslag på ulike nivåer til fordel for Team Konnerud. Så hva er det som gjør at verdens beste langrennsløpere heller vil trene med klubben enn landslaget til Norge, som dominerer internasjonalt langrenn?
Saken fortsetter under

Skistad gikk som kjent med på å skrive kontrakt med elitelandslaget denne sesongen, etter å ha satt som forutsetning at hun kan fortsette å trene i klubben på nøyaktig samme måte som hun har gjort tidligere.
Det betyr i praksis at Skistad har fått en spesialavtale med Skiforbundet som gjør at hun kun representerer landslaget i forbindelse med internasjonale konkurranser. Resten av tida er hun med klubblaget. Men det er ingen tvil om at både trenerne og løperne på landslaget gjerne skulle sett mer til Skistad, også uten startnummer.
Les mer:
Bjørgen om Skistad: – Vi får se hva som skjer etter VM
Saken fortsetter under

Lage(t) er limet
Team Konnerud er et treningsfellesskap for satsende eliteløpere fra Konnerud og omliggende klubber, der Lage Sofienlund er hovedtrener. I år er det totalt 20 løpere på laget, ti menn og ti kvinner, inkludert Skistad.
Det er ikke bare Skistad som fremstår som høy og mørk for omverdenen. Også hovedtreneren har fått et litt mytisk image. Overfor Langrenn.com forklarer Skistad at «Lage er noe helt eget».
– Vi har en sjuk greie som er umulig å forklare. Det vi har, er for bra til å sette ord på. Men det handler om det vi gjør hver dag. Vi har en helt egen greie, sa Skistad til Langrenn.com etter seieren på NM-sprinten i 2023.
Anniken Sand er enig, og mener oppslutningen om opplegget i teamet dag inn og dag ut sier sitt.
– Folk er jo villige til å reise ganske langt for å komme på trening. Margrete Dyrhovd kjører for eksempel over en time hver vei nesten hver dag, sier hun.
Langrenn.com har tidligere intervjuet Lage Sofienlund om hans treningsfilosofi og hvordan han jobber for å bygge en fellesskapskultur i en idrett som langrenn, der klubbkamerater blir konkurrenter så snart startnummeret er på.
Les intervjuet HER
Saken fortsetter under

Unik treningskultur
Team Konnerud har verken samlinger eller høydeopphold. Derimot kjører de fellestreninger tre til fem dager i uka, noen ganger med doble økter. Nesten alle er med på alt.
For Sand er nettopp den daglige kontakten og oppfølgingen ekstremt verdifull og motiverende. En ting er det fysiske.
– Det er alltid noen å strekke seg etter, som jente er du aldri best på trening. Og i en så stor gruppe er det alltid noen som er gode på de tingene man selv trenger å øve på, sier hun.
Men enda viktigere er fellesskapet. Sand opplever at den jevnlige kontakten og matchingen bidrar til å heve nivået i laget på en helt annen måte og i flere dimensjoner enn et samlingsbasert satsingsopplegg.
– Vi blir en veldig sammensveiset gjeng når vi treffes så ofte, en gruppe som har en felles kultur og struktur. Det gir en veldig sterk lagfølelse, og når alle deler, så får alle mer. Man føler virkelig at når man gir en ting, så får man 19 tilbake, sier Sand til Langrenn.com.
Les også: Derfor lykkes Kristine Stavås Skistad nå
Saken fortsetter under

Du er nå i gang med din andre sesong med teamet. Hva har du lært i løpet av den tida du har vært med?
– Jeg har lært veldig mye om hvordan man bygger hverandre gode, selv om vi driver en individuell idrett. Når vi kjenner hverandre så godt, er det lett å sette seg inn i hverandres treningshverdag, og lett å se hvordan vi kan hjelpe hverandre til å bli bedre. Jeg har lært mye av de andre på laget, både guttene og jentene, men kanskje spesielt på det å gå i felt og hvordan man løser avslutninger. Margrethe Dyrhovd og Kristine (Stavås Skistad) er veldig gode på det.
Du er jo yngst av seniorjentene, og ferskest i laget: Er det noe område hvor du føler at du tilfører gruppa noe?
– Jeg håper jo at det er noen som har lært noe av meg også. Jeg tror jeg gir ganske bra matching i motbakker. Det er en av mine styrker. Og så er jeg god til å komme forberedt og målbevisst på trening, og bidrar til å sette en standard på det området.
Helt til slutt: For oss utenfor oppleves jo Skistad som ekstremt fokuser og nesten litt mystisk. Hvordan er hun på trening med laget?
– Vi ser jo veldig opp til henne. Hele laget har respekt for det hun er god for. Men hun er ikke en person som hever seg over andre. Hun er god til å dele, og nysgjerrig på det andre gjør, og en god lagkamerat som jeg stoler på.
