Sjelden har kampen om sammenlagtseieren i Ski Classics vært så spesiell som i vinter. Men hva skjedde egentlig med mannen som var i kalasform fra desember til mars og så ut til å ha trøya i boks før Vasaloppet?
Kanonen fra Aukland-brødrenes Team Ragde Charge tilsynelatende dominerte Ski Classics i vinter. Fra den sesongåpningen i desember og til Vasaloppet i mars var Kasper Stadaas på pallen seks av åtte renn, vant fire av seks renn, og var aldri dårligere enn nummer fem.
Men så tok alt en brå vending: 30-åringen var bare hårfint innenfor topp 20 i Vasaloppet og Birken, og ser ut til å ha raknet fullstendig.
I forkant av dobbelthelga i Troms i starten av april, med to av sesongens mest krevende renn på programmet og tre renn igjen totalt, er Stadaas ledelse i kampen om den gule trøya redusert til ett eneste poeng til teamkollega Johan Hoel. To dager senere skilte det 129 poeng i favør Hoel.
Og selv om Stadaas kneppet inn 10 poeng på kollegaen i Janteloppet på Hafjell helga etter, sto Hoel til slutt med 2066 poeng og den gule sammenlagttrøya. Stadaas ble nummer to, med 1947 poeng sammenlagt for Ski Classics Season XV.
Hva skjedde egentlig her?
Se også: – Jeg var litt grådig den første helga
Saken fortsetter under
Langrenn.com tok en prat med mannen som hadde den gule trøya gjennom 17 av de 18 ukene i vinterens Ski Classics. (Se også videointervjuet med Stadaas i forkant av fjorårssesongen nederst i saken)
Du vinner renn etter renn fra desember til mars. Johan Hoel vinner ett renn i april, men tar trøya. Hva skjedde egentlig i siste del av sesongen?
– Jeg hadde to sinnssykt svarte dager i vinter: Vasaloppet og Birkebeinerrennet, sier Stadaas, og legger til:
– Og så har (Ski Classics-sjefen) David Nilsson lagt masse brutalt harde oppover-skirenn på slutten av sesongen, slike som favoriserer folk med «bremsevoks» og maskiner som Johan Hoel. Det er en brutal avslutning på sesongen for løpere som meg.
Hva tenker du om at trøya røk?
– Det var bare tilfeldigheter. Man skal være ydmyk for at det er marginer og det krever sykt mye å være så jevnt god. Man må være frisk og rask, og ha balanse i livet. Å bli sjuk når man er i sitt livs form, ti dager før Vasaloppet, var kjipt. Da er det vanskelig å vinne skirenn.
Men til tross for sjukdom og manglende overskudd stiller Stadaas likevel til start på Vasaloppet, og blir nummer 17. Han rekker aldri å komme seg igjen før Birkebeinerrennet, men sliter seg i mål til 19. plass.
Og der taper han i realiteten sammenlagttrøya. Det til tross for at han tar et realt skippertak på treningsfronten i påskeferien, og leverer nær karrierebeste på de tre siste rennene i sesongen.
– Jeg er veldig stolt av den jobben jeg gjorde i påsken. Jeg trente livet av meg, og møtte opp til Reistadløpet med så god form som mulig, og at jeg ble nummer seks på det rennet der, det hadde jeg aldri trodd. Det er jeg sinnssykt fornøyd med. Jeg har en Akilles-hæl med lange, lange motbakker, sier Stadaas.
Hva tar du med deg fra sesongen sett under ett?
– Det var en kjempesesong med mange høydepunkter. Og i ettertid kan jeg jo si at livet ville være kjedelig uten noen opp- og nedturer. Men jeg er en ekstremt dårlig taper, og det at jeg ikke vant noen av de store rennene, The Grand Classics, det er litt svarteper når jeg heller ikke vant den gule trøya.
Hva gjør du for å unngå noe liknende kommende sesong?
– Slik jeg ser det, så er det to muligheter: Enten bare å legge beina høyt og leve på gamle meritter eller å gjøre et skikkelig stykke arbeid og utvikle seg.
Du går for det siste?
– Det ser sånn ut, når alle andre trener så bra.
Se også: – Jeg skal trene bedre, villere og sykere enn noen gang
Saken fortsetter under
Apropos trener bra: Hvem tror du blir de skumleste konkurrentene kommende sesong?
– Jeg regner med at nyforelskede Emil Persson har mye å revansjere. Han vant ni renn forrige vinter og ingen i år. Unge Amund Riege er helt rå. Og så er det disse unge franske gutta Thomas Joly og Jeremy Royer. Hvis det ikke bare er baguette og pain au chocolat på dem, så tror deg de absolutt kan bli farlige.
Er det noen nye, unge løpere du er spent på denne sesongen?
– Det får vi se. (Alvar) Myhlback er vel blitt old news. Når du blir nummer tre i Vasaloppet da er du etablert. Det er drøyt at man skal slåss mot en 17-18-åring. Vi måtte jo ha alkoholfrie bobler på pallen da han vant. Men det er jo noe av det som er så gøy med Ski Classics: at du kan ha folk som er 20 og folk som er 35 pluss og kjemper om den samme pallen.
Innlemmet i Hall of Fame
Selv om Stadaas ikke tok den gule sammenlagttrøya i vinter, oppnådde han likevel legendestatus og innlemmes i Ski Classics Hall of Fame, en utmerkelse som tildeles de løperne som har vunnet minst fem Ski Classics-renn.
– Jeg ble legende, det gjorde jeg. Så nå kan jeg lese alle medlemsartikler på Langrenn.com livet ut. Det var det som var målet, sier han spøkefullt.
Se videointervjuet med Kasper Stadaas i forkant av sesongåpningen i fjor: