Det er Anne Kjersti Kalvå som åpner opp om søvnproblemene i et intervju med NRK.
Et problem hun ikke er alene om. Ifølge statskanalen sliter en tredjedel av den norske befolkningen med søvnproblemer.
– Det er klart, når det er konstant for lite søvn over lang tid så vil det helt klart påvirke prestasjonene. Ganske mye også, faktisk, sier Tomas Myklebust, som er psykolog, spesialist i klinisk nevropsykologi og pedagog til NRK.
For Anne Kjersti Kalvå, som vant VM-gull i stafett i Planica 2023, er søvn svært viktig for å kunne ha krefter til å trene og konkurrere. Men søvnproblemene har vært en utfordring i flere år.
– I de verste rundene jeg hadde er det som om jeg lukker øynene, men så står de på vid gap og tunga er anstrengt i ganen. Jeg får ofte en strofe av en sang på repat i hodet hele tiden. Jeg har ikke sjansen til å finne roen. Da har jeg bare prøvd distrahere meg selv fra strofen og anstrengtheten, forteller Kalvå i intervjuet.
Brukt som tortur
– Den følelsen man får når man går uten å sove over lengre perioder er jo forferdelig. Det å ta fra folk søvnen blir faktisk brukt som et torturmiddel, sa søvnekspert Myklebust da han gjestet podkasten ”Skiklubben” nylig.
Spesielt det psykiske er ifølge ham viktig for toppidrettsutøvere som ønsker å prestere. Vi blir rett og slett defensive av for lite søvn.
– Det vil si at vi får dårligere selvtillit, vi stoler ikke på egne evner og vi tar valg som er preget av at vi egentlig behøver hvile. Derfor trekker vi oss tilbake og kaster oss ikke ut i utfordringer med like stor entusiasme. Vi bruker mer energi på å unngå å bli slitne enn å møte utfordinger, fortsetter han og sier at dette er et kjempestort handikapp for en toppidrettsutøver.
Les også: – Jeg trente for mye og ble for tynn
Sover litt på dagtid
Anne Kjersti Kalvå har kjent på frustrasjonen over å ikke få sove. Den blir større og større når hun ligger våken hele natta.
– Jeg forsøker å jobbe meg gjennom det. For meg har redningen vært at jeg iblant får en time eller to på øyet foran TV:n på dagtid, sier hun i NRK-intervjuet.
Men en dårlig periode med søvnproblemer gjør ifølge skistjernen at du blir sliten og får underskudd av det meste.
Fem timers trening uten søvn
– Det føles ikke godt når du så vidt har sovet om natta og vet at du skal ut og trene i fem timer.
Idag har Kalvå bedre kontroll på problemene som var verst for noen år siden. Årsakene er at hun har fått hjelp av både lege og Olympiatoppen samt at hun i de verste periodene har måttet ta medisiner.
– Men det er fortsatt perioder hvor det kan være litt vanskelig, innrømmer hun og sier at hun blir påvirket om det pågår over lengre tid.
Noen triks har gjort at Anne Kjersti Kalvå nå for det meste har det bedre. Hun har for eksempel en fast romvenninne når hun reiser med landslaget. Det har hjulpet, sier hun.