Få kontroll på skiparken nå, i god tid før neste sesong.
– Mange av oss mosjonister og turløpere har flere par ski, og vi kjøper nye med jevne mellomrom. De fleste av oss har imidlertid verken kontroll på om vi har ski som dekker ulike fører, hvilke fører det enkelte skiparet er best for, eller om skiene har riktig slip i forhold til skiens egenskaper, sier Kenneth Harlem.
Han var en av dem med mange par ski og lite oversikt, og innså at han måtte ta grep.
– Jeg har mange par ski og flere er veldig gode, men har ofte følt at de fleste er litt for like, sier han.
Harlem tok derfor med seg hele skiparken til Aslak Berglund på Skiplukkern for en profesjonell gjennomgang. Mer om det litt lenger ned.
Berglund har lang erfaring med å håndtere ski for mange av Norges beste løpere. I år har han blant annet jobbet for Team Aker Dæhlie med Astrid Øyre Slind som den mest profilerte løperen.
– Det hjelper ikke å ha et tosifret antall ski hvis du ikke vet når du skal bruke dem. Du må vite hva du har og hvilke forhold de ulike skiparene egner seg til, sier Berglund til Langrenn.com, og fortsetter:
– Jeg har hatt løpere helt opp på elitenivå innom her som tror de har dårlige ski, men som bare mangler oversikt og derfor velger feil struktur til de ulike konstruksjonene. Men for å treffe med disse valgene er man avhengig av å ha kompetanse og erfaring. Det har jeg.
Interessert i utstyr? Her har vi samlet stoff om ski, smøring og stæsj
Slik foregår en gjennomgang
Vel framme hos Skiplukkern, gikk Berglund til verks med skiparken til Kenneth Harlem.
Aslak begynte med å kontrollere spenn på skiene og kategorisere dem etter bruksområde.
Av seks par klassiske ski, ble alle godkjent som gode. To par ble kategorisert som allround kaldski, tre par som nullføreski (hvorav ett par til typisk klister med dekning) og et par som rene klisterski. Deretter målte han strukturen på skiene for å se hvordan den var i forhold til skienes egenskaper/spenn.
Saken fortsetter under
Aha-opplevelser i kø
Av de seks skiparene, fikk tre par godkjent slip i forhold til spenn. Ett av disse parene hadde noen ganske grove riper, men Aslak forklarte at ripene ikke var i skienes trykksoner og dermed ikke ville påvirke glien. Dette er ski jeg selv hadde tenkt å slipe om, men da sparte jeg de pengene.
Resultatet av kategoriseringen var at tre par ble igjen for å slipes om til riktig struktur, og fra neste sesong vet jeg hvilke ski som er egnet og skal brukes på ulike fører.
Les også: Hva er greia med slip og struktur?
Det å velge riktig ski er forøvrig ikke bare temperaturavhengig. Snøens konsistens er minst like viktig og tørr snø i innlandet krever finere slip enn i Osloområdet og ellers langs kysten, der det er vesentlig høyere luftfuktighet.
Jeg tok også med meg mine to par zeroski for en sjekk. Som forventet fikk jeg bekreftet at det ene paret hadde et litt mykere spenn enn det andre, men begge hadde meget godt spenn. Disse fikk jeg beskjed om å ta med meg hjem og teste mot hverandre på ulike fører, for på den måten å finne ut hvilket par som passer meg best og om det er forskjeller på ulike fører.
Avdekket hull i skiparken
En mangel i skiparken min var et ordentlig kaldføre-par for de kalde dagene i innlandet. Dette kan være en viktig ski om du går turrenn i innlandet der det ofte er kaldt med tørr, trå snø. Under slike forhold kan en god kaldsski med fin slip være vesentlig bedre enn en allroundski.
Siden jeg har fått meg hytte på Rena og har planer om å gå noen av de flotte skirennene på Hedmarksvidda og Sjusjøenområdet til vinteren, la jeg like godt inn en bestilling på et par kaldski med en gang. Jeg kunne selvfølgelig slipt om en allroundski til kaldslip og fått et bra resultat, men benytter anledningen til å få plukket en ski med perfekt spenn og trykksoner, siden dette er en ski jeg forventer å bruke mye på fjellet.
Les også: Slip og struktur for langløp
Saken fortsetter under
Verdt investeringen
Oppsummert vil jeg si at gjennomgangen med Aslak først og fremst bidrar til at skiparken min nå får riktig slip i forhold til skienes egenskaper, og gjør meg tryggere på hvilke ski jeg skal bruke til ulike fører.
Dersom man er i tvil om ett eller flere skipar kan en slik gjennomgang kunne luke ut de parene som har for dårlig spenn til å fungere til ønsket føre, den enkeltes vekt og ferdighetsnivå.
Alle fra mosjonister til Norgescupløpere vil uansett få hjelp til å finne riktig bruksområde for de skiene de har og råd om hva slags ski de eventuelt bør supplere med, sier Kenneth Harlem.
Hvorfor ta denne gjennomgangen nå? Det er jo lenge til skisesongen.
Slik Berglund ser det, er våren og forsommeren et ypperlig tidspunkt for å jobbe med skiparken. Han trekker fram at det er nå, rett etter sesongen, at man husker best hvilke ski som fungerte, hvilke som ikke gjorde det og hva man savnet.
– Hvorfor vente til høsten med å supplere skiparken? Da er det fullt kaos hos både forhandlere og leverandører, og vanskeligere å få nok hjelp fordi alle andre skal gjøre det samme, sier han til Langrenn.com.
Aslak Berglund i Skiplukker’n poengterer avslutningsvis at den tida du legger ned i dette arbeidet nå før sommeren setter inn for fullt, er en god investering i den store sammenhengen.
– Hvis du gjør unna jobben med katalogisering nå, så vet du at alt er på stell når vinteren kommer. Da kan du senke skuldrene og bruke tida inn mot sesongstart til å konsentrere deg om å trene og forberede deg.
Saken fortsetter under
Få med deg vårens store rulleskitest
Apropos trening og barmark: Nå starter rulleskisesongen for fullt! Gå ikke glipp av vår store rulleskitest, alt om utstyr, rulleskitrening og vår nye videoserie om rulleskiteknikk: Bli medlem på Langrenn.com nå og sikre deg tilgang til alt av tester, videoer og treningsstoff, samt den bredeste og dypeste dekningen av langrenn 365 dager i året.
Husk at som medlem har du også tilgang til alt av innhold på vår svenske vintersportportal längd.se, vår finske nyhetsside maastohiihto.com og vår internasjonale langrenns- og langløpsportal ProXCskiing.com med eksklusive intervjuer, produkttester, trenings- og utstyrstips direkte fra ekspertene, samt strømmekanalen SC Play og medlemsportalen SC My Pages.