Skiforbundet har vedtatt at det i år skal være felles smøreservice på Hovedlandsrennet, som arrangeres i Meråker fra 24. til 26. februar.
Den nye ordningen med felles smøreservice innebærer at samtlige deltakere leverer inn et par ski i forkant av den konkurransen de skal gå, og så blir alle skiene smurt på samme måte med de samme produktene. Prisen er satt til 125 kroner per skipar i Hovedlandsrennet.
Oppdraget og logistikken ble lagt ut på anbud. For årets Hovedlandsrenn var det Swix som vant anbudet.
– Vi skal smøre rundt 800 par ski hver av konkurransedagene under Hovedlandsrennet, bekrefter Henrik Johnsen i Swix overfor Langrenn.com.
Den er erfarne smøreteknikeren har totalansvaret for hele smøreprosjektet i Hovedlandsrennet.
Les også: Innfører felles smøreservice på nasjonalt nivå
Saken fortsetter under

Stiller med flere hundre kilo smøring
Johnsen har ansvaret for å organisere og koordinere teamet som skal teste og smøre skiene til utøverne, stille med alt som trengs av smøring, verktøy og utstyr, og sørge for superglid og spikerfeste til sesongens viktigste renn for 800 løpere i tre dager på rad.
– Det blir jo en del smøring å ta med seg, for vi må ha nok av alt til å dekke alle løperne for alle typer snøforhold og temperaturer fra minus 15 grader til pluss 10 grader, sier han til Langrenn.com.
Nå er Johnsen og hans menn på vei mot Meråker med flere hundre kilo smøring, alt som trengs av smørebord og profiler, børster, siklinger og annet preppeutstyr.
Der skal de rigge seg til i Meråkerhallen, brette opp ermene og gå i gang sammen med smørere fra de ulike skikretsene.
Totalt vil det være rundt 30 smørere i aksjon gjennom helga. Som altså skal smøre 800 par ski hver dag, eller i underkant av 30 par per mann.
Til sammenlikning har smørerne i det norske landslaget ansvaret for skiene til fire-fem løpere hver. Men hver av landslagsløperne har gjerne flere par ski hver til alle renn, så totalen blir ikke så veldig annerledes. Dessuten har Johnsen pønsket ut et rasjonelt opplegg for prosjektet.
– På glid legger vi opp til samlebåndlogistikk for å rense, børste, legge glider, sikle, børste og polere. Det skal vi gjøre i hallen, og det blir sånn at ingen får ansvar for ett skipar fra A til Å. Det vil jo alltid være behov for å justere og tilpasse underveis, men vi tror dette vil flyte veldig bra, sier Johnsen.
Hva med festesmøring til klassisk: er det ikke individuelt hvilken type og hvor tjukt man liker skiene smurt?
– Jo. Og derfor gjør vi bare gjøre glid og grunnfeste nede i hallen. Det gjør vi kvelden før, og så fraktes skiene opp til stadion. Der er det da smørere fra de enkelte kretsenes som har ansvar for å legge festesmøring for sine løpere ute på stadion. De kjenner sine løpere bedre, men vi stiller med alt de trenger av produkter.
Saken fortsetter under

Derfor innføres felles smøreservice
På Høstmøtet i Skiforbundet vedtok Langrennskomitéen å innføre en prøveordning med felles smøreservice for alle løperne på Hovedlandsrennet denne sesongen. På sikt kan ordningen utvides til flere nivåer.
Ambisjonen er at smøreservicen kan bidra til å gjøre langrenn mer rettferdig og inkluderende, bærekraftig og ressursbesparende, og dermed senke terskelen for å begynne med langrenn og redusere frafallet.
Johnsen i Swix har klokkertro på prosjektet.
– Vi tror dette vil bidra til å gjøre langrenn mer rettferdig ved at løperne konkurrerer på mest mulig like forutsetninger. Dessuten vil det forenkle det å reise på store skirenn både for løperne og deres foreldre, men også for klubbene og kretsene, og gjøre at støtteapparatet kan fokusere på utøverne sine og andre oppgaver, sier han, og legger til:
– Vi er også 100 prosent fluorfrie, og vi gleder oss til å vise at det er helt på høyden.
Kan bli standard
For Swix er oppdraget med felles smøring til alle på Hovedlandsrennet bare det første av flere slike oppdrag både på nasjonalt og internasjonalt nivå denne sesongen.
Helga etter i Hovedlandsrennet i Meråker, skal Swix sørge for felles smøring til alle under verdenscupen i langrenn i Tallin i Estland, og senere i vinter venter Hovedlandsrennet i skiskyting i Mo i Rana.
Les også:
Guri Knotten: Langrenn må bli mer rettferdig for å overleve
The post Han har ansvaret for 800 par konkurranseski hver dag appeared first on Langrenn.