Hun startet sesongen 2023/24 med fjerdeplass i sesongåpningen i desember. Allerede uka etter var hun på pallen for første gang. Den pallplassen hun i fjor selv hadde tvilt på at hun noen gang ville klare. Og slik fortsatte hun resten av vinteren.
I etterkant av Ski Classics Season XV står Kati Roivas med sju pallplasser og andreplass totalt i Ski Classics.
29-åringen fra Liperi i Finland tok ikke bare sine første pallplasser, hun vant også Tjejvasan og ble historiens første finske utøver til å vinne det prestisjetunge løpet. Hun var på pallen i Vasaloppet, Birken og Marcialonga, de tre monumentene i langløpsserien.
– Det var langt over hva jeg hadde forventet. Jeg har gått masse gode renn, tok sju pallplasser og var på pallen i alle de største rennene. Det er stort for meg, og det hadde jeg aldri trodd i starten av sesongen, sier Roivas til Langrenn.com.
Hun trekker fram tredjeplassen Vasaloppet og seieren i Tjejvasan som de to største opplevelsene i vinter.
– Begge deler var nesten uvirkelig. Og selv om Tjejvasan er en Ski Classics Challenger, så var seieren der veldig stort for meg.
Se også: Spurtoppgjør sikret finsk seier i Tjejvasan 2024
Hva i all verden var det som skjedde i vinter? Er det «ketchupeffekten» vi ser: At når du har klart det en gang, så løsner det?
– Det er ingen selvfølge at jeg skal være på pallen hver helg. Men det er mange brikker som har falt på plass i år, sier Roivas til Langrenn.com etter sesongens siste renn, det 100 kilometer lange Janteloppet på Hafjell.
– Det handler om hele laget og en helhet. Jeg har fått mer kontinuitet og flere ressurser rundt meg. Vi trener hardt og pusher hverandre, men det handler også om alle rundt oss: Smøreteamet, sponsorer, trenere.
Saken fortsetter under
Fant sitt element i langløp
Kati Roivas har alltid likt å gå på ski, og som så mange barn i Skandinavia gikk hun på ski fra hun var 3 år gammel.
Men det var først da hun begynte å studere i USA at rennkarrieren tok fart. Etter solide resultater i World University Games i 2016, ble hun kontaktet av treneren for University of New Mexico, som inviterte henne inn på laget der.
Det gikk strålende. Hun ble nummer to totalt i den amerikanske college ligaen NCAA, og fortsatte i laget i tre år. Deretter gikk hun videre på University of Alaska Fairbanks.
Da Roivas kom tilbake til Finland i 2019, forsøkte hun seg i Skandinavisk Cup og den finske cupen. Men det var langløpene som virkelig trigget henne. Da hun debuterte i Vasaloppet i 2020, ble hun nummer 18.
Med en fransk kjæreste og bosted Chamonix, kom Roivas inn på et fransk langløpslag. Der var hun i to år, fram til våren 2023. Da byttet hun lag.
I forkant av sesongen gikk over til Team Eksjöhus. Der har hun flere av de beste langløperne som kollegaer og den norske suksesstreneren Marthe Kristoffersen som hovedtrener.
Tilsynelatende over natta gikk Roivas fra en relativt anonym tilværelse med plasseringer jevnt rundt sjette- til 15. plass til pallplasser helg etter helg.
Saken fortsetter under
Hvorfor skjer dette akkurat nå?
– Det er nok en kombinasjon av flere faktorer. Men vi er fire sterke jenter på laget, og du må virkelig kjempe for å henge med på hver eneste økt. Jeg prøver å suge til meg det jeg kan fra de andre. Og så har jeg jobbet systematisk med teknikk hele sommeren og høsten.
Les også:
Advarer: – Mange trener gode enkeltøkter dag til dag. Men det er ikke nødvendigvis nok
Hva er din treningsfilosofi?
– Jeg har trua på å trene hardt og gjøre mitt beste, hver dag.
Har du endret noe i hvordan du trener i forkant av sesongen?
– Ja. Jeg trener mer skøyting og mer diagonalgang nå, ikke bare staking. Jeg fokuserte nok kanskje litt for ensidig på staking I de to første sesongene. Hun tror mer variasjon i treningen har bidratt til bedre balanse og kvalitet på treninga totalt sett.
Å legge inn litt vanlig diagonalgang er en ting. Men hvorfor skøyting?
– Jeg bruker skøyting aller mest som restitusjon. Det gir overkroppen litt hvile.
Les også:
Marthe Kristoffersen-effekten: Slik har hun hevet Team Eksjöhus til Ski Classics beste
Hva er yndlingsøkta for deg?
– Harde motbakkeintervaller i staking. Da kommer jeg skikkelig ned i min «pain cave». Det liker jeg.
Hva er den økta du liker minst?
– Jeg er ikke så veldig glad i å gå i styrkerommet. Jeg er heller ikke så glad i å løpe, så løpeintervaller er ikke favoritten. Men begge deler må til.
Hvilke ambisjoner har du på sikt?
– Jeg håper at jeg kan stå øverst å pallen i ett av de store rennene en dag. Det er en drøm. Men jeg håper også at de prestasjonene jeg leverer kan inspirere flere finske løpere til å satse på langløp. Det trenger vi.
Saken fortsetter under
Individuell tilpasning
Både teamsjefen og treneren har klokkertro på Roivas, og at vinterens stabile resultater og mange turer på pallen er resultatet av flere år med solid trening. Nå skal hun bygge videre på det, både en-til-en med trener Kristoffersen og sammen med resten av laget.
– Jeg tror det er viktig å se hva slags utøvere alle er og hvilke kvaliteter de har, og så bygge videre på det, sier Kristoffersen til ProXCskiing.
Individuell tilpasning er en sentral del av hennes treningsfilosofi, også i en teamsetting. Som trener er hun opptatt av å se hver utøvers spesifikke egenskaper, styrker og områder for utvikling.
– Min jobb er å gjøre dem godt trent, og hjelpe dem til å få ut sitt potensial. Nøyaktig hva det vil variere fra utøver til utøver, sier Kristoffersen.
– Du må bli kjent med hver enkelt utøver. Hvilke egenskaper har de, hva reagerer de på, og hva bør de utvikle.
I den sammenheng trekker Marthe Kristoffersen fram at ikke alle løperne i laget er på samme nivå i alle aspekter av treningen. Denne individualiserte tilnærmingen svekker ikke lagfølelsen; den styrker i stedet kollektivet ved å forbedre hver enkelt løpers bidrag til lagets suksess.
Point in case: I år gikk Team Eksjöhus fra fjerdeplass til overlegen seier i lagkonkurransen i Ski Classics.
The post Gikk fra listefyll til fast på pallen på rekordtid appeared first on Langrenn.