lørdag, mai 18, 2024
Hytte til leie
HjemSportEr dette Norges nye Northug?

Er dette Norges nye Northug?


Iver Tildheim Andersen hadde ett mål for helga: å vinne skirenn. Fortrinnsvis femmila i Holmenkollen på lørdag. 

– For å komme på pallen i femmila i Holmenkollen må jeg overprestere. Men det er mulig det også, sa Andersen til Langrenn.com før femmila på lørdag. 

Fasiten ble fjerdeplass og noen få sekunder fra pallen, etter å ha ligget som nummer tre helt inn på oppløpet. 

22-åringen fra Rustad IL i Oslo er ikke helt som andre femmilsløpere. Da seier og pallen på femmila i Holmenkollen glapp med noen få sekunder, pakket Andersen bilen og dro til Brumunddal for å gå U23-NM i fristil. Den vant han med like stor margin som han mistet pallen i Holmenkollen dagen før: drøyt fem sekunder. 

Les også: Rett fra femmila til NM-gull

Skulle revansjere VM-vrakingen
Andersen har en seier i verdenscupen allerede denne sesongen, har vært blant de topp ti på alle andre verdenscuprenn han har gått i år, på pallen i alt av VM-uttaksrenn, og ble nummer tre på 15-kilometeren i NM i januar. Likevel ble han vraket til VM. 

Pallen på femmila i Kollen ville vært et dugelig plaster på såret for det, mente Andersen.

Les også: 
Vraket til VM: Nå skal han slå fryktelig tilbake på femmila i Kollen

Nå ble det riktignok fjerdeplass i Holmenkollen, men Andersen leverte det han selv beskriver som ett av de beste løpene i sin karriere. 

– Det var ett av de beste rennene jeg har gjort i år. Jeg var med å kjempe om pallen hele veien. Jeg var bare ikke sterk nok på slutten, men jeg kjente aldri at det var kjørt. Jeg tenkte alltid at jeg skulle klare å ta tredjeplassen, sier Andersen til Langrenn.com etter femmila. 

I etterpåklokskap tror Andersen at han kunne hatt enda litt mer is magen. 

– Jeg var oppe og dro litt inne på stadion på siste runden. Det kunne jeg latt være å gjøre. Kanskje var det der jeg var for dum, og der pallen røk, sier han. 

Saken fortsetter under

Iver Tildheim Andersen (bak) hang som en klegg på femmils-verdensmesterne Simen Hegstad Krueger (foran), og Hans Christer Holund i seks av seks runder på femmila i Holmenkollen.

Hvor viktig er femmila i Kollen? 
– Veldig viktig. Femmila i Kollen er det mest prestisjetunge verdenscuprennet på terminlista. Det å vinne femmila i Kollen kommer helt opp mot det å vinne en mesterskapsmedalje, sier Andersen, som forteller at en fellesstart i Kollen er noe helt eget også i verdenscupsammenheng. 

– Det er helt kaos i feltet. Folk tror jo at rykket skal gå over hver eneste bakketopp så det er helt bajagåing i feltet og folk som står og pigger på sida. Det er helt kokos, sier Oslo-gutten. 

Saken fortsetter under

Iver Tildheim Andersen (12) beskriver feltet på femmila i Holmenkollen som «helt kokos,» og forteller at folk i feltet driver med «bajasgåing» hele veien. Så stor er prestisjen ved å vise seg fram i Holmenkollen.

Hvordan var opplevelsen med å gå i tet så lenge i akkurat det løpet? 
– Det var moro å komme opp til Frognerseteren og kjenne på det folkelivet der som løper. Det lukter leirbål og jeg kjenner røyken i halsen også, men de heier jo voldsomt og det er helt vilt, sier han. 

Andersen har nemlig et unikt forhold til femmila i Kollen. Under VM i Holmenkollen i 2011 var Andersen en av dem. Da var han 11 år og fikk se rennet fra løypa sammen med faren. Det er en direkte årsak til at Andersen valgte langrenn.  

– Det var den opplevelsen i løypa under VM i 2011, og det å se Petter Northug vinne her og erte svenskene som fikk meg til å satse på langrenn. Før det hadde jeg bare gått på ski for moro skyld. Etter det begynte jeg å trene langrenn. Jeg tenkte at kanskje jeg også kunne konkurrere i Holmenkollen og oppleve det samme. 

Saken fortsetter under

Lagets mest laid-back’e løper
Nå er det flere eksperter som sammenlikner Andersen med Petter Northug. Lagkameratene på rekruttlandslaget er ikke helt uenig. 

– Iver er desidert mest laid-back av alle på laget. Han stresser ikke. Han kommer ofte litt for sent på økter, tar ting som de kommer, sier Martin Kirkeberg Mørk, og forteller videre: 

– Iver er ikke den som setter standarden på trening. Han gjør det han har trua på. Og han har tatt et sinnssykt steg i år. 

Men Mørk, som selv endte et stykke ned på lista i femmila på lørdag, er ikke overrasket over at Andersen bare var sekunder fra pallen på den andre femmila han går i verdenscupen. 

– Jeg har kjent han lenge. Iver gjør den jobben som kreves. Han bunnsolid og har vært god over mange år i de aldersbestemte klassene. Han har gått bra på alle rennene han har gått i år, så får han sjansen i verdenscupen og får matchet seg enda mer, sier Mørk, og legger til: 

– For å vinne femmila må man bare ha nok år med trening. Så at Iver lykkes så bra her nå, er kjempemotiverende.

Saken fortsetter under

Iver Tildheim Andersen slo hele verdenscupeliten på 10km fristil på Lillehammer.
Iver Tildheim Andersen slo hele verdenscupeliten på 10km fristil på Lillehammer.

Klar for Birken
Til helga er det Birken som venter for Iver Tildheim Andersen. 

– Jeg får vel prøve å stake litt de neste dagene, sier 22-åringen til Langrenn.com etter fjerdeplassen i femmila i Kollen. 

Men først skulle han altså bare sikre seg et NM-gull. 

The post Er dette Norges nye Northug? appeared first on Langrenn.Kilde: Gå til originalinnlegg

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Leie hytte på Sjusjøen
Felleski barn

Most Popular

Recent Comments