onsdag, juli 24, 2024
Hytte til leie
HjemAlmenningerEndring av returpunkter i Ringsakerfjellet

Endring av returpunkter i Ringsakerfjellet

Endring av returpunkter i Ringsakerfjellet


Illustrasjon som viser at en konteiner for restavfall blir fem beholdere for rest, papir, plast, mat og glass og metallemballasje

Nå blir det nye, større returpunkter for deg med hytte på Sjusjøen og resten av Ringsakerfjellet.

God sortering av avfall er viktig for å ikke bruke opp jordas råstoffer. Papir kan bli nytt papir, plast ny plast, metallboks ny metallboks etc.. Nå har det kommet nye nasjonale regler som gjør at avfall må sorteres bedre også i fritidsboliger. Vi skal bli minst like flinke på hytta, som vi er hjemme.

Ringsaker kommune har derfor vedtatt at det skal bli større returpunkter i fjellet med sorteringsmulighet ikke bare for restavfall, men også papir, plastemballasje, matavfall, glass- og metallemballasje.

Åtte større returpunkter på vegen hjem

Det blir åtte slike større returpunkter i fjellet i kommunen. Disse er plassert ved alle store utkjøringsveger som en kjører forbi på hjemtur fra hytta:

De åtte returpunktene vil erstatte dagens enkeltkonteinerne hvor en bare kan kaste restavfall. 

På dagens større returpunkter som Lauvlia (sør for Ljøsheim) og Hamarsæterhøgda, vil konteinerne erstattes av avfallsbrønner. I slike brønner oppbevares avfallet delvis under bakken. Det gjør at de blir enklere å komme inntil. Og de sparer plass. Noe tilsvarende returpunkt som er etablert for eksempel på Budor:

Når skjer endringen? 

De nye avfallsløsningene i Åstdalen vil bli opprettet i perioden juni til august. Returpunkter i Åstdalen er:

  • Lauvlia (sør for Ljøsheim, samme sted som i dag)
  • Kvarstadsætra
  • Hamarsæterhøgda (samme sted som i dag)
  • Brumunddalen (litt nord for Elvestugua)

De nye avfallsløsningene på Sjusjøen vil bli opprettet i perioden august til november. Returpunkter på Sjusjøen er:

  • Nordsætervegen
  • Storåsen
  • Elgåsen

Dagens større returpunkt på Sjusjøen (Benstigen ved innkjøring til Natrudstilen/Rømåsen) vil bli endret på et senere tidspunkt. Det vil også bli gjort en vurdering om det skal etableres et returpunkt på Natrudstilen.

Det vil være mulig å levere avfall på returpunktene i anleggsperioden.

Poser til avfallet

  • Poser til matavfall vil du finne i egen kasse ved returpunktet.
  • Poser for restavfall og plast må du ordne selv. Mange bruker bæreposer til dette. 

Merk: Glass- og metallemballasje, papir og drikkekartong kastes løst, ikke i poser.

Smarte løsninger inne på hytta

Det finnes mange smarte løsninger for hvordan sortere avfallet inne i hytta.

Du kan gjøre det enkelt ved å bruke f. eks. bokser eller bærenett for hver avfallstype. Eller du kan skaffe seg plasseffektive sorteringsskap. Eller pose-/bokssystem til å henge opp/ha i skap/boden.  

Bli med på konkurranse, og vinn gavekort på mat!

Del din smarte oppbevaringsløsning på hytta, og vinn gavekort på 1000 kroner på dagligvarer!

Hva er din smarte løsning for oppbevaring av sortert papir, matavfall, plastemballasje, restavfall, glass- og metallemballasje og batterier på hytta? Som sparer plass?

Ta et bilde av det, og send det til oss, sammen med navnet og adressen din. Merk e-post: hyttebilde.

Frist: 18. august, 2024.

Vi trekker tre vinnere av 1000 kroners gavekort i matbutikk. Vi sender gavekortet i posten. OBS! Alle bilder kan bli delt av Sirkulas nettside og i sosiale medier til inspirasjon. Vinnere av konkurransen lanseres her etter trekningen.

Store gjenstander skal til gjenvinningsstasjonen

Lukene i avfallsbrønnene på de nye returpunktene har begrenset størrelse. Større ting må derfor fraktes til gjenvinningsstasjonen (Moelv, Brumunddal, kretsløpsparken) eller til det større, eksisterende returpunktet sør på Sjusjøen.

Gi bort brukbart 

Konteinere for treverk og metall vil utgå fra de plassene som tidligere har hatt det. Denne typen avfall må også kjøres til gjenvinningsstasjonen eller til det større returpunktet på Sjusjøen.

Brukbart treverk kan gis bort til andre i hytteområdet. Bruk f. eks. finn.no eller Facebookgruppa for hytteområdet, om det tillates slik deling der.

Treverk som ikke er impregnert, kan du også kappe opp og bruke til ved på hytta. Impregnert tre inneholder miljøgifter som ingen vil ha i lufta en puster inn, eller naturen. Lever derfor dette til gjenvinningsstasjonen hvis det ikke kan gjenbrukes. 

Lever til ombruk

Har du ting på hytta du ønsker å kvitte deg med? Lever til ombruk på gjenvinningsstasjonene i Brumunddal, Moelv eller i kretsløpsparken rett utenfor Hamar. Vi gir gjenstandene et lengre liv.

Vi tar imot alt som har potensiale til å bli brukt om igjen. Også ting som er i ustand, så lenge det er mulig å reparere eller redesigne.

Gjenstandene som leveres til ombruk på våre gjenvinningsstasjoner går til butikkene på ombrukskjøpesenteret  Resirkula. Her finner du fem unike konseptbutikker som selger brukte varer fra ombruksmottaket i ulike segmenter: interiør, sport, elektronikk, verktøy og barneleker og -utstyr.

Resirkula er Sirkula sin satsing på ombruk, avfallsreduksjon og sirkulær økonomi og ligger i kretsløpsparken rett utenfor Hamar.

Konteiner ved riving/oppussing?   

Ved oppussing/riving av hytter anbefales det å leie konteiner til avfallet. Det finnes flere aktører i området som leier ut. Sirkula har ikke konteinerutleie.

Ikke lov å sette igjen usortert avfall

Det er kameraovervåkning på flere av våre returpunkter. Oppdager vi at avfall settes igjen utenfor returpunktene, vil avfallet bli fjernet på avfallseiers regning.Kilde: Gå til originalinnlegg

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Leie hytte på Sjusjøen
Felleski barn

Most Popular

Recent Comments