lørdag, mai 18, 2024
Hytte til leie
HjemSportAnikken Gjerde Alnæs har tatt kontroll over egen kropp: -Nå tåler jeg...

Anikken Gjerde Alnæs har tatt kontroll over egen kropp: -Nå tåler jeg mer trening


Anikken Gjerde Alnæs har i flere år vært en habil langrennsløper på nasjonalt nivå. Likevel har det vært en trøblete vei mot toppen. Men de siste tre årene har 28-åringen sett at utviklingen har skutt i været, og det kan være etter ett konkret grep:

-Jeg tror det er forskjell på kvinner og menn. Nå har jeg tatt kontroll over egen hormonsyklus som gjør at jeg justerer i treningen ettersom hvilken periode av syklusen jeg er i.

-Nå vet jeg hvilke dager jeg må ta ekstra hensyn, men også hvilke dager som er de gode og som jeg kan trøkke litt ekstra på.

Lar seg ikke stresse

Gjerde Alnæs forteller videre at denne fremgangsmåten har hjulpet henne med å få lavere skuldre. Nå er hun bevisst på at alle dager ikke er like gode, heller ikke for en toppidrettsutøver.

-Kroppen er ikke alltid på topp, men jeg lar meg ikke stresse av det. Selvfølgelig er det kjedelig om de dårlige dagene skal komme på de viktigste skirennene.

-Likevel er det lettere å akseptere tyngre perioder når jeg vet at det skyldes menstruasjonssyklusen. Samtidig kan jeg jobbe med å finne ut hvordan jeg best mulig skal håndtere en konkurranse dersom det havner på en dårlig dag i syklusen.

Hun får støtte av Gina Flugstad Øistuen som i våres leverte sin masteroppgave om mensturasjonssyklus og utholdenhetsprestasjon.

«Fra forskningen sin side så vet vi lite om objektive mål på utholdenhetsprestasjon varierer i løpet av en menstruasjonssyklus. Vi vet derimot at mange utøvere opplever at prestasjon varierer i løpet av menstruasjonssyklusen, sier Flugstad Øistuen som nå jobber som vitenskapelig assistent på forskning på kvinnelige utholdenhetsutøvere.

Jenny Larsson og Anikken Gjerde Alnæs under en treningsøkt på samling med Team Ragde Charge i høst. Foto: Vanzetta/NordicFocus.

Les også: Tre langløpere er med i Sveriges tropp til verdenscupen i Davos

Hjelper unge utøvere

De siste to årene har Ragde Charge-utøveren jobbet på Wang-toppidrett på Romerike. Der trener hun morgendagens langrennsløpere i videregående skolealder. Hun er ikke i tvil om at det er en vanskelig alder for å forstå seg på egen kropp.

-Vi som kvinner har andre ting å ta hensyn til enn gutta. Det er viktig å lære seg hvordan kroppen fungerer som kvinne, og det tror jeg er viktig å lære seg allerede som ung skiløper.

Kvinnehelse i idretten er også noe Wang tar tak i. I samarbeid med Gina Flugstad Øistuen har de et pågående prosjekt der utøverne skal få muligheten til å lære mer om egen kropp.

-Prosjektet er tredelt hvor vi i fase en har hatt fokus på å øke kunnskapen om kvinnekroppen blant utøverne. Her har Gina Flugstad Øistuen holdt foredrag om bl.a. puberteten, menstruasjonssyklus, prevensjonsmiddel, trening og prestasjon.

-I fase to har utøverne fått i oppgave å kartlegge sin hormonelle syklus i 3 sykluser. Kartleggingen skal ende opp i en skriftlig oppgave som vil være med på å påvirke karakteren i faget toppidrett. I fase tre skal Gina og trenerne på WANG ta en gjennomgang med utøverne for å finne ut hvordan de best mulig kan optimalisere trening i forhold til sin egen hormonelle syklus.

-Har du noen tips til unge skiløpere?

– På Wang Romerike jobber vi for at hver utøver skal oppleve mestring, utvikling og forståelse for trening. For jentene er det i tillegg viktig å bli kjent med egen kvinnekropp og sin hormonelle syklus som en nøkkel til kontinuitet i treningsarbeidet. Det er vanlig å oppleve oppturer og nedturer. Derfor ser jeg på helhetlig utvikling som det viktigste å fokusere på i ung alder.

Utsatt sesongstart

Den opprinnelige planen til Gjerde Alnæs var å starte sesongen sammen med resten av langløpseliten i Bad Gastein.

Men rett før åpningsrennet våknet Team Ragde-utøveren med sår hals, og måtte derfor stå over rennene i Østrerike. Hun var heller ikke på start under La Venosta helgen etter.

Neste sjansen blir med Pustertaler skimarathon 14.januar. Det er det tredje individuelle rennet i Ski Classics denne sesongen.

Les også: Gjorde karrierebeste under sesongåpningen: -Utfordringen er kapasiteten

Dette er Ski Classics 2022/23
Ski Classics Pro Tour Season XIV starter formelt med to renn i Bad Gastein i Østerrike en måned senere, helga 10. til 11. desember. Den 14. sesongen består passende nok av 14 langløp.

Les også:
Alle langløpslagene og overganger 2022/23, team for team
Ski Classics har lansert rekordmange Pro Tour team

FAKTA: Slik blir Ski Classics Season XIV
10. desember: Bad Gastein Pro Tour TT, 15km lagtempo, Bad Gastein/Østerrike
11. desember: Bad Gastein Criterium, 35km, Bad Gastein/Østerrike
17. desember: La Venosta Criterium, 40km, Val Venosta/Italia
14. januar: Pustertaler Ski Marathon, 62km, Sexten/Italia
15. januar: Prato Piazza Mountain Challenge, 30km, Niederdorf/Italia
21. januar: Engadin La Diagonela, 55km, Engadin, Sveits
29. januar: Marcialonga, 70km, Trentino/Italia
12. februar: Jierska 50, 50km, Bedrichov/Tsjekkia
18. februar: Grönklitt Criterium, 50km, Orsa Grönklitt/Sverige
19. februar: Grönklitt ITT, 15km individuell tempo, Orsa Grönklitt/Sverige
5. mars: Vasaloppet, 90km, Sälen-Mora/Sverige
22. mars: Birkebeinerrennet, 54km, Rena-Lillehammer/Norge
1. april: Reistadløpet, 50km, Setermoen-Bardufoss/Norge
2. april: Summit 2 Senja, 65km, Bardufoss-Finnsnes/Norge

Alt om Ski Classics  https://www.skiclassics.com

Som medlem på Langrenn.com har du alltid full tilgang til alt innhold på Langrenn.com, og du kan se alle Ski Classics arrangementene direkte på vår kanal SC Play – akkurat når og hvor det passer deg, kommentert på engelsk av langløpsmiljøets egne ekspert og eksklusive gjester. Du finner også arkivmateriale og tidligere arrangementer på vår YouTube kanal Ski Classics.

I tillegg til alt av innhold på langrenn.com, har du som medlem også full tilgang til alt av innhold på vår svenske vintersportportal langd.se, vår finske nyhetsside maastohiihto.com, og vår nylig lanserte internasjonale langrenns- og langløpsportal ProXCskiing.com.  

Er du ikke medlem ennå? Registrer deg HER.


Kilde: Gå til originalinnlegg

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Leie hytte på Sjusjøen
Felleski barn

Most Popular

Recent Comments