De 100 deltakerne på årets Camp Ragde Charge startet onsdagen med en miniutgave av Marcialonga, en real langtur i Sørkedalen som ender med full spiker fra Holmenkollen til Tryvann. Del to er konkurransen «King and Queen of the hill», som i prinsippet er en kopi av motbakkeløpet Oslos Bratteste opp Wyllerløypa.
Se resultater nederst i saken
For deltakerne er «monsterdagen» ett av de store høydepunktene i løpet av samlingen Camp Ragde Charge, som startet mandag 26. juni.
– Det stor prestisje å vinne langløpet, og fra Fra Kollen til Tryvann er det all in, sier leder for samlingen Jørgen Aukland til Langrenn.com.
Aukland forklarer at i tillegg til skryterettigheter, gir denne typen økter gir stort treningsutbytte og representerer noe annet enn det løperne gjør til vanlig både i trening og konkurranse.
– Deltagerne ser frem til denne dagen, og her får en virkelig testet seg i staking. Denne økta er meget god trening, og løperne får kjenne litt på følelsen av å gå langløp og avslutte med en saftig motbakke. I vanlig langrenn går de stort sett runder på tre og fem kilometer med spurt på stadion, så dette er noe annet, sier Aukland.
Verdt slitet
Konkurransen Mini Marcialonga og det påfølgende motbakkeløpet inngår forøvrig også i grunnlaget for utdelingen av årets stipender. De 100 håndplukkede langrennstalentene kjemper også i år om 100 000 kroner i stipender. Treningsstipendene fordeles likt etter alder og kjønn.
Stipendene og andre utmerkelser under samlingen gis imidlertid ikke utelukkende utfra resultater: det er også mange som blir belønnet etter innsats og holdning.
Saken fortsetter under

Ikke noen vanlig sommerskiskole
Konseptet for Camp Ragde Charge er løst basert på talentcampen Ski-Idol som ble arrangert i flere år midt på 2000-tallet. Men i stedet for 30 deltakere som på Ski-Idol, er Camp Ragde Charge åpen for opp til 100 løpere mellom 14 og 18 år.
Kunstig skille mellom langløp og tradisjonelt langrenn
Aukland opplever at stadig færre unge satsende løpere skiller hardt mellom langløp og tradisjonelt langrenn, og at mange ser for seg å kombinere begge deler.
– Skillet mellom langløp og vanlig langrenn er på vei til å viskes ut, da vi ser gode løpere prestere i begge varianter,slik som Astrid Øyre Slind og Martin Løwstrøm Nyenget. Staking er en viktig del av tradisjonelt langrenn, og ikke minst er det stor overføringsverdi til dobbeldans skøyting, sier Aukland, og fortsetter:
– Etter at Astrid Øyre Slind slo Therese Johaug i Birken i fjor og deretter sanket medaljer i årets VM, fikk endelig mange opp øynene for at såkalt langløpstrening er bra trening.
Uredde og nysgjerrige
Aukland ser at stadig flere unge løpere er nysgjerrige på langløp, og at de ønsker seg flere muligheter for å satse parallelt på begge deler i større grad enn tidligere.
– Vi opplever helt klart at yngre løpere er glad i langløp, og tenker at begge deler er morsomt. De er uredde og nysgjerrige og blir ikke holdt igjen av gamle trauste ideer om at langløpstrening er for slitsomt, og at det går utover vanlig langrenn, sier Jørgen Aukland, og understreker at de to utfyller hverandre.
– Vi ser og at de største unge talentene knytter seg til langløpslag, og bruker det til å utvikle seg som skiløpere, både med tanke på tradisjonelt langrenn og langløp. For å lykkes i både vanlig langrenn og langløp må en ha kapasitet, utholdenhet, styrke og fart.
Saken fortsetter under

Vil være en pådriver på flere arenaer
– Det trenes meget bra i mange miljøer og vi ønsker å inspirere og motivere de unge gjennom vår Camp Ragde Charge, sier Aukland.
I den sammenheng går laget lenger enn den årlige ungdomssamlingen. De er også opptatt av å rekruttere unge til profflaget Team Ragde Charge, og skrev nettopp kontrakt med juniortalentet Solveig Lie Støverud. 19-åringen fra Holmen IF skal kommende sesong gå både Norgescup og tradisjonelt langrenn så vel som langløp i Ski Classics-serien.
I fjor signerte Team Ragde Charge en kontrakt med juniortalentet Oskar Opstad Vike, 19-åringen som nylig slo både langløpseliten og tredobbelt verdensmester Simen Hegstad Krüger da vant det prestisjetunge rulleskirennet Kanalrennet. Også Vike legger opp til å kombinere tradisjonelt langrenn og langløp kommende sesong.
Les også: Juniorsensasjonen satte verdenscupeliten og langløpsadelen på plass i Kanalrennet
