Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) nekter å reversere det omstridte vedtaket fra april, som har fått en rekke av de største og mektigste medlemsnasjonene til å true med å trekke seg ut av FIS. Striden kan i ytterste konsekvens føre til at hele organisasjonen oppløses.
Kort oppsummert handler vedtaket fra april i år om at FIS-styret nå fratar de nasjonale arrangørene markeds- og TV-rettighetene til verdenscup og mesterskap. Fra og med nå er det FIS sentralt som eier disse rettighetene.
Det får flere av de største og mektigste medlemmene i organisasjonen til å se rødt. To av dem, Tyskland og Østerrike, har nå saksøkt FIS over vedtaket. De mener vedtaket er både urimelig og fattet uten medlemslandenes samtykke.
FIS-ledelsen på sin side mener de er i sin fulle rett til å innføre endringene. Onsdag bestemte styret seg altså for å opprettholde det omstridte vedtaket.
– Vi er overrasket og skuffa. Dette er en av betingelsene våre for å fortsette med forhandlingene med FIS, sier kommunikasjonsdirektør i det tyske skiforbundet, Stefan Schwarzbach, til NRK.
Les også: Mot full krig internt i FIS
Krever nytt møte
Nå har Norge, Tyskland, Sveits, USA og Canada sendt et brev til FIS hvor de krever at vedtaket reverseres så fort som mulig.
– Nå mister vi tid, og det er det vi har skrevet i brevet til styret. Vi håper de vil ha et nytt møte en av de nærmeste dagene for å gjøre om vedtaket fra april og gi rettighetene tilbake til de nasjonale forbundene. Det er det viktigste nå, for å kunne fortsette forhandlingene, sier Schwarzbach.
Skiforbundet vil ikke uttale seg
Presidenten i Norges Skiforbund Tove Moe Dyrhaug sitter også i FIS-styret. Til tross for at det norske forbundet er med på brevet til styret, ønsker hun ikke å uttale seg om saken.
Konsekvensen av vedtaket, dersom det ikke reverseres, kan bli at de største landene nekter å arrangere verdenscuper og mesterskap.
Les også: Truer med å nekte å arrangere verdenscup