søndag, januar 19, 2025
Hytte til leie
HjemSportFluorforbudet Vi garanterer bare grønne ski

Fluorforbudet Vi garanterer bare grønne ski


For tredje år på rad har både det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) og det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) gått ut med informasjon om at nå innføres fluorforbudet for fullt. Totalforbudet gjelder fra og med sesongen 2023/24 og omfatter samtlige sanksjonerte arrangementer. 

Se fakta om fluorforbudet nederst i saken

Svenskene spår totalt kaos på verdenscupåpningen. I Norge har Skiforbundet ansatt en fluorkoordinator på heltid for å unngå at det skal gå utover norske utøvere. 

Stein Olav Snesrud, tidligere smøresjef for det norske langrennslandslaget, gikk nylig over i den nye stillingen: Han er nå fluorkoordinator i Skiforbundet sentralt, og skal sørge for at ingen norske utøvere blir tatt for ulovlig fluorbruk i landslagsdrakta. Hvordan skal han gjøre det, og hva tenker han om fluorforbudet?

Snesrud har blant annet ansvar for at ressurspersonene i de ulike grenene forbereder seg på og iverksetter fluorforbudet, som FIS har vedtatt å iverksette fra og med sesongen 2023/24

Helt konkret betyr det at Snesrud har ansvaret for at ingen av Skiforbundets utøvere får startnekt fordi de kommer til start med ski som tester positivt for fluor. 

– Fluorforbudet blir nå endelig innført på alvor. Det betyr at mye av det vi i smøreteamene har gjort og de produktene vi har brukt forsvinner, og vi merker at det er en veldig etterspørsel etter informasjon, sier Snesrud til Langrenn.com, og utdyper: 

– Det går mye på hvordan dette skal løses rent praktisk og enklest mulig. Det handler spesielt om rensing av ski og utstyr, og andre praktiske forberedelser til en fluorfri hverdag. Da er det en fordel at man har en person sentralt i Skiforbundet som har ansvar for at det blir gitt god informasjon og etableres gode rutiner. 

Snesrud var smøresjef i langrenn fra 2018 og fram til og med sesongen 2022/23, og mener at han har mye å bidra med i den sammenhengen. 

– Vi i langrenn har gjort mye på dette området gjennom flere år, helt siden forbudet ble vedtatt første gang (i 2019, journ.anm.) Under verdenscupen i Falun i mars gjennomførte vi også en utprøving av testapparatet og hele prosedyren med alt fra merking av ski, innlevering av ski og selve kontrollen for å se at alt fungerer i praksis, sier han. 

Saken fortsetter under

Norges smøresjef Stein Olav Snesrud med måleverktøyet Skianalyzer
Stein Olav Snesrud

Hvordan fungerer selve testeren?
– Testeren fungerer slik at løperen får grønt lys så lenge skiene ikke tester positivt for fluor. Men dersom apparatet oppdager spor av fluor på skiene, får løperen rødt lys og får ikke lov til å starte. 

– Ski kan også testes etter rennet, og fluor er et flyktig stoff som alltid vil søke til overflaten. Det kan gjøre at ski tester rødt etter at man har gått på dem en stund. Det er derfor det er så viktig at ski som har vært i kontakt med fluor før blir renset flere ganger før man konkurrerer på dem. 

Det har vært problemer med at testapparatet ikke er pålitelig, at det gir grønt lys der det har vært brukt fluor og at fluorfrie ski får rødt lys. Er du trygg på at testeren er god nok nå? 
– Testeren fungerer, men den er fortsatt under utvikling. FIS og IBU jobber kontinuerlig med programvaren, og den blir nok aldri. 

Testeren har også vært hardt kritisert for at det er relativt lett å jukse slik at den gir grønt lys selv om det har vært brukt fluor. Er det fortsatt mulig å jukse apparatet? 
– Man skal aldri si aldri. Men man kan som sagt teste ski både før og etter renn, så jeg tror ikke det skal bli noe problem. Den har kommet et veldig langt steg videre. Jeg tror det er vanskelig å jukse den på en måte som gir en konkurransefordel. 

Les også: 
Slår alarm om fluortesteren: – Maskinen er en katastrofe

Vil testeren være helt pålitelig og klar til sesongstart i november? 
– Ja, det håper og tror jeg. Det er det FIS og IBU har fokus på, og de har fått i gang et godt samarbeid med smøreleverandørene nå. FIS og IBU organiserer blant annet samlinger der leverandørene får teste sine produkter. Det er jo i alles interesse at alle fluorfrie produkter får grønt lys. 

Blir det kaos under verdenscupåpningen i Ruka? 
– Det tror jeg alle er spent på, for den virkelige testen kommer jo når alt faktisk skal settes ut i live og resultatene som testeren gir virkelig har noe å si. 

Saken fortsetter under

Slik ser fluortesteren til FIS og IBU ut.

Slik skal forbudet håndheves
Ute på konkurransearenaene vil testingen foregå slik: Hver utøver kan levere inn opp til to par ski, og skiene må leveres inn senest en halvtime før start. Der blir skiene kontrollert med det håndholdte testapparatet. 

Testeren gir grønt lys hvis den ikke oppdager fluor, og rødt lys hvis den registrerer fluor på skiene. Løpere som får rødt lys vil ikke få lov til å starte. Løpernes ski kan også testes igjen etter konkurransen. Dersom skiene da tester rødt, vil løperen bli disket. 

Les også: Slik fungerer fluortesteren

Hva betyr fluorforbudet for smøreteamenes arbeid? 
– Det betyr at vi må legge opp arbeidshverdagen litt annerledes på renndagen, og at vi ikke kan teste ski like tett opp til rennstart. Men det viktigste er at vi må ha gode rutiner, og at vi renser ski og utstyr godt nok. Vi skal bare ha grønne ski. Det skal ikke være et tema at vi har løpere som ikke får starte fordi vi ikke har fluorfrie ski.  

I fjor ble fluorforbudet utsatt enda en gang, blant annet på grunn av de overnevnte problemene med testapparatet. Er det sannsynlig at forbudet utsettes enda en gang? 
– Nei. Nå håper og tror jeg at fluorforbudet blir endelig innført i full skala.

Svenskene er skeptiske: Kommer til å bli kaos
Mens fluorkoordinatoren til Skiforbundet har tro på at fluorforbudet blir innført, er svenskenes avtroppende smøresjef Petter Myhlback er mildt sagt skeptisk. Han understreker at han ikke er imot fluorforbudet, men at det må kunne håndheves rettferdig før det innføres og frykter omfattende juks kommende vinter. 

– Om jeg skal være helt ærlig, så tror jeg det kommer til å bli kaos. Det er stor risiko for at noen vil jukse med skiene, spesielt på føreforhold der tidsfordelen med å bruke fluor er veldig store. Det er så utrolig viktig at det blir ærlige konkurranser, sier Myhlback til Längd.se

– Jeg tipper at forbudet blir innført, men dessverre taler alt for at det kommer til å bli «røde resultater» der, og det er smøreteamenes hoder som kommer til å ligge på hoggestabben. De blir stemplet som juksemakere, men i mange tilfeller kan det også dreie seg om falske røde resultater.

Han skulle ønske at FIS heller hadde innført totalforbudet i konkurranser på juniornivå. Det mener han ville gitt en myk overgang. 

– På høyeste nivå, der det handler om verdenscup eller uttak til verdenscup er det livsfarlig å gå live med et slikt system der det er så stor usikkerhet. Jeg mener FIS burde intensivere testvirksomheten og deretter innføre forbudet parallelt med at EUs lover trer i kraft, sier Myhlback.

Saken fortsetter under

Petter Myhlback, avtroppende smøresjef for det svenske langrennslandslaget, spår fullt kaos på verdenscupåpningen i Ruka.

Utøverne: – Må ha gode testmetoder
Utøvere Langrenn.com har snakket med, er i utgangspunktet positive til fluorforbudet, og er ikke bekymret for at de får dårlige ski når alt skal være fluorfritt. 

Men de vil være helt sikre på at testapparatet som skal kontrollere skiene er 100 prosent pålitelig, og at det ikke er mulig å teste feil, eller at noen kan jukse seg til en konkurransefordel. 

– Fluorforbudet er helt greit for meg. Jeg er bare opptatt av at man har gode metoder for testing, og at det ikke blir juks. Jeg blir ikke veldig overrasket hvis det blir utsatt igjen, sier Harald Østberg Amundsen til Langrenn.com, og legger til: 

– Da alle hadde felles, fluorfri smøring i Tallinn i vinter og alle gikk på det samme, gikk det helt fint. Det var de beste som vant der også.   

FAKTA: Fluorforbud 
Når det totale fluorforbudet nå innføres, altså fra og med sesongen 2023/24, vil det omfatte alle former for fluor. Totalforbudet vil gjelde for alle grener og konkurransenivåer i både FIS og IBU: Fra verdenscup og internasjonale mesterskap til alt av terminlistefestede turrenn, regionale og lokale renn i regi av klubber tilknyttet de nasjonale særforbundene. 

Dette er fluorforbudet:

  • I 2020 innførte EU et forbud mot langkjedede fluorforbindelser i konsentrasjoner over 25 ppm (partikler per million) fordi disse utgjør en risiko for helse og miljø. 
  • I november 2019 vedtok FIS et totalforbud mot produkter som inneholder fluor, spesifikt langkjedede fluorforbindelser av typen C6 og C8, i FIS-konkurranser på alle nivåer. Vinteren 2020 vedtok IBU det samme. 
  • Fluorforbudet skal håndheves blant annet med å skanne utøvernes ski for fluor med et håndholdt testapparat. Testapparatet har vist seg å være vanskelig å bygge, og så langt har ingen av prototypene fungert tilfredsstillende. Derfor har iverksettingen av vært utsatt flere ganger. Da har det vært EUs regelverk med forbud mot produkter som inneholder C8-forbindelser som har vært gjeldende i FIS- og IBU-konkurranser.  
  • I forkant av sesongen 2021/22 lanserte FIS og IBU en tillitsbasert kontrakt der de de nasjonale forbundene signerte på at de ikke skal bruke C8-produkter. Denne ble videreført for sesongen 2022/23. Nå innføres fluorforbudet for fullt: Totalforbudet gjelder fra og med sesongen 2023/24 og omfatter samtlige sanksjonerte arrangementer.
  • Fluor brukes i skismøring for å gi bedre glid, og dermed større fart. I noen føreforhold kan C8-produktene gi bedre glid enn fluorfrie alternativer og smøring med de fortsatt lovlige C6-forbindelsene. På den måten kan det å bruke produkter med de forbudte C8-forbindelsene gi løpere en urettmessig konkurransefordel.

The post Fluorforbudet Vi garanterer bare grønne ski appeared first on Langrenn.



Kilde: Gå til originalinnlegg

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Leie hytte på Sjusjøen
Felleski barn

Most Popular

Recent Comments